Svi u Panoramu

Masovni egzodus iz parlamenta: Tuđman, Sanader i Kosor uvijek pazili da zastupnici HDZ-a budu u Saboru

Dražen Ciglenečki

Snimio Darko JELINEK

Snimio Darko JELINEK

"Egzodus" se dogodio samo dan nakon što su predsjednik stranke Tomislav Karamarko i Reiner tvrdili da će njihovi zastupnici biti redovito u Saboru



U sabornici je jučer bila svega šačica HDZ-ovih zastupnika prije pauze u 13,30 sati, a poslije nje još i manje, tek dvojica, Goran Marić i Branko Bačić. Jučerašnjem zasjedanju cijelo je vrijeme predsjedao Ivan Tepeš (HSP AS), a ne predsjednik Sabora Željko Reiner.


Razlog su sjednice središnjih HDZ-ovih tijela koje su se istovremeno održavale u hotelu Panorama, a svi zastupnici te stranke automatizmom su članovi Središnjeg odbora. Ovaj masovni egzodus HDZ-ovaca iz parlamenta dogodio se samo dan nakon što su predsjednik stranke Tomislav Karamarko i Reiner tvrdili da će njihovi zastupnici biti redovito u Saboru. Karamarko je u srijedu ujutro oštro upozorio HDZ-ovce da neće više tolerirati njihovo izbivanje iz parlamenta. »Pozvao sam na odgovornost, pozvao sam na odgovornost prema građanima koji su glasali za te ljude. Mislim da su ti građani zaslužili da naši zastupnici barem petkom odrade svoj posao. Ali ne samo petkom, već cijelo vrijeme. Vjerujte, od danas će biti drugačije«, izjavio je Karamarko za RTL, otkrivajući što je govorio na sjednici zastupničkog Kluba Domoljubne koalicije.


Stvar prioriteta


Reiner je u intervjuu za Novu TV tvrdio da zbog nedolaženja zastupnika u Sabor moraju početi razmišljati o novčanom kažnjavanju.



Zabavna rasprava


Jučerašnja poslijepodnevna rasprava o godišnjem izvješću pučke pravobraniteljice Lore Vidović bila je na trenutke vrlo zanimljiva, čak zabavna.– Molio bih da se provjeri kvorum, zatražio je SDP-ovac Nenad Stazić od predsjedavajućeg u 15 sati. A Gordan Maras (SDP) i HDZ-ovac Marić postigli su konsenzus o Andriji Mikuliću (HDZ) koji je nedavno objavio podatke iz zdravstvenog kartona mostovca Mire Bulja. Maras je Mikulića nazvao političkim siledžijom, a u replici je o njemu slično govorio i Marić.– Zar vi nakon toliko godina ne znate da ja ne podržavam primitivizam, da prezirem primitivizam, ali ne prezirem čovjeka sa primitivnim navikama, nego uvijek govorim o pojavnosti. Ničiji stav me ne smeta, ali me smeta kad netko nekoga vrijeđa i govori s mržnjom. I vama se omaklo, možda niste svjesni, da ste rekli »bilo bi bolje da tog čovjeka nema«. Ako je u sabornici, onda, možda. To je golema razlika«, kazao je Marić.


No, već u četvrtak je stranačke aktivnosti ipak pretpostavio svojim zadaćama na radnom mjestu u parlamentu. Novinari su zato u Panorami glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića, nakon što je govorio o obvezama zastupnika, pitali o čemu je tu zapravo riječ.


– Dobro, to je stvar prioriteta. Ja sam maloprije rekao, zastupnici su obvezni prisustvovati sjednicama radnih tijela Sabora i onim raspravama za koje su određeni uime Kluba, kao i doći na izglasavanja određenih zakonskih rješenja. Sve ostale svoje poslove zastupnici će optimizirati na način da budu tamo gdje su najpotrebniji. A ti saborski zastupnici su izabrani na listi HDZ-a, pa tako imaju i stranačke obveze. Što ne znači da će na taj način derogirati rad Sabora i da neće biti nazočni onda kada je to bitno, neodređen je bio Brkić.


Sastanci po hotelima


Ali, objašnjenje je vrlo jednostavno. Prije nego što je predsjednik HDZ-a postao Karamarko, nikad se sastanci stranke nisu odvijali dok je zasjedao Sabor. U vrijeme Franje Tuđmana, Ive Sanadera i Jadranke Kosor strogo se pazilo da se sjednica Sabora ne poklapa sa sjednicom stranačkog Predsjedništva, a pogotovo Središnjeg odbora.


– Karamarko je prvi uveo praksu da se HDZ-ova tijela sastaju po hotelima i da to ponekad bude istovremeno sa zasjedanjem parlamenta. Do tada se znalo da su ti sastanci ponedjeljkom, utorkom ili vikendima, eventualno u dane saborskih sjednica, ali kasno navečer. Nevjerojatno je kad se govori da zastupnici moraju poboljšati rad u Saboru, a onda ih se samo 24 sata poslije sve odvede u hotel na stranačke aktivnosti, rekao nam je jučer jedan HDZ-ovac koji dugo pamti.