Slučaj Agrokor

Martina Dalić poziva institucije da istraže što je Todorić radio

P. N.

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Mislim da će i vrijeme koje je ispred nas donijeti i druge primjere koji će pokazati kako je poslovao Agrokor i kako je i zbog čega došao na rub stečaja. Stoga nije na Vladi ispitivati i istraživati tko je, što, gdje i kako, nego očekujem od institucija poput HANFA-e, Državnog odvjetništva i HNB-a, da u svojim mandatima razjasne jesu li te prakse bile zakonite. Zato se provodi izvanredna revizija cjelokupnog poslovanja, rekla je Dalić



Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta, Martina Dalić, komentirala je informaciju, koju je N1 jučer ekskluzivno objavio, da je novac iz HBOR-a preko Zagreb-Montaže završio u Agrokoru, gdje je i ostalo 40 milijuna kuna.


“Taj slučaj je ustvari samo jedan od primjera koji pokazuju nezdrave, neprimjerene i ponekad stvarno nejasne poslovne prakse koje je u svom financiranju primjenjivao Agrokor u vrijeme uprave Ivice Todorića i koje su Agrokor dovele do ruba stečaja. Zato mislim da će i vrijeme koje je ispred nas donijeti i druge primjere koji će pokazati kako je poslovao Agrokor i kako je i zbog čega došao na rub stečaja. Stoga nije na Vladi ispitivati i istraživati tko je, što, gdje i kako, nego očekujem od institucija poput HANFA-e, Državnog odvjetništva i HNB-a, da u svojim mandatima razjasne jesu li te prakse bile zakonite. Zato se provodi izvanredna revizija cjelokupnog poslovanja”, rekla je Dalić, kako piše portal N1.


“Ja ovaj slučaj promatram kao sastavni dio razotkrivanja i raspoznavanja što se sve događalo u Agrokoru. Institucije trebaju provesti istraživanje i donijeti zaključak je li sve bilo u skladu sa zakonom ili nije”, rekla je Dalić.




“Provođenje takvih stvari nije na Vladi, mi nadziremo proces izvanredne uprave, očekujemo rezultate izvanredne revizije koju provodi ugledna tvrtka PWC i svi će ti rezultati dati osnovu institucijama da postupe na način kako je to potrebno”, dodala je ministrica.


Upitana jesu li javne financije izložene opasnosti zbog stanja u Agrokoru, Dalić je rekla da je o tome već puno govoreno. “Najveća opasnost po javne financije i gospodarski sustav jest smanjena i minimizirana stabiliziranjem stanja u Agrokoru uz izvanrednu upravu i donošenje Zakona o izvanrednoj upravi. To ponavljati treba zbog toga što je u biti problema što imamo rastuće gospodarstvo, jer je Agrokor u sustav došao do ruba stečaja. Uz Zakon o izvanrednoj upravi su spriječene posljedice po javne financije, kao i to da se hrvatsko gospodarstvo moglo ponovno suočiti s recesijom”, rekla je Dalić.


“Sve pojedinačne slučajeve institucije trebaju ispitati, očekujem da ispitaju i da djeluju u okviru svojih odgovornosti. Agrokor je bio veliki sustav i neću se iznenaditi ako u narednim tjednima i mjesecima u javnosti budemo doznavali o drugim primjerima netransparentnih poslovnih praksi. Što je bilo treba se istražiti u okviru institucija i sustava koje je naša država i društvo gradilo”, zaključila je.