Agrokor do grla

Martina Dalić o Sberbanku: Ne može se sudjelovati u postupku izvanredne uprave i po sudovima pokušavati naplatiti tražbine

Hina

snimio Denis Lovrović

snimio Denis Lovrović

»U konkretnom slučaju, izvanredni povjerenik smatra da nije moguće priznati tražbine onih vjerovnika koji s jedne strane sudjeluju ovdje u postupku izvanredne uprave, a s druge strane na različitim sudovima u različitim zemljama pokušavaju naplatiti svoje tražbine«, izjavila je Dalić u Banskim dvorima na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.



ZAGREB – Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić komentirala je u četvrtak podatak da izvanredna uprava u Agrokoru osporava tražbine koje prema koncernu ima ruski Sberbanka, rekavši da nije moguće priznati tražbine vjerovnika koji s jedne strane sudjeluju u postupku izvanredne uprave, a s druge strane na različitim sudovima u različitim zemljama pokušavaju naplatiti svoje tražbine.


Izvanredna Uprava Agrokora u četvrtak je izvijestila da je ukupno priznato 41,2 milijarde kuna tražbina vjerovnika i dobavljača prema Agrokoru i njegovim povezanim društvima, a osporeno 16,5 milijardi kuna. U sklopu osporenih potraživanja su i ona od Sberbanka, koji je najveći kreditor Agrokora, s odobrenih 1,1 milijardu eura zajmova.


Upitana zna li temeljem čega su te tražbine osporavane, Dalić je odgovorila kako je »temeljem onoga što je izvanredni povjerenik kazao, iznos osporenih tražbina osporen na temelju različitih argumenata«.




»U konkretnom slučaju, izvanredni povjerenik smatra da nije moguće priznati tražbine onih vjerovnika koji s jedne strane sudjeluju ovdje u postupku izvanredne uprave, a s druge strane na različitim sudovima u različitim zemljama pokušavaju naplatiti svoje tražbine. Smatram da je istovremeno postojanje takvih dvaju stavova jednog te istog vjerovnika pravno neodrživo, nije sukladno pravnim načelima i principima, a naravno, konačnu odluku o tome koje će se tražbine priznati donijet će sud«, izjavila je Dalić u Banskim dvorima na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.


Pritom je podsjetila da »danas u Agrokoru svim bitnim odlukama upravljaju vjerovnici«.


»Niti jednu odluku koja je supstantivnog karaktera izvanredni povjerenik ne može donijeti sam, može donijeti isključivo uz suglasnost vjerovničkog vijeća, kao što to u predstečajnom postupku, a Agrokor jest u određenoj vrsti predstečajnog postupka, mora i biti. Vjerovnici su za vrijeme uprave Ivice Todorića financirali Agrokor, posudili su mu novac i oni su ti koji u ovom slučaju, kao i u svakom drugom stečajnom postupku, imaju glavnu riječ i imaju zadaću postići nagodbu kako se na temelju Agrokora naplatiti«, rekla je Dalić.


Izvanredni povjerenik Ante Ramljak je danas objavio i da je sud u Londonu priznao zakon o postupku izvanredne uprave u Agrokoru tako da nijedna tužba koja se pokrene u Londonu neće moći biti vođena, osim u postupku cijelog procesa izvanredne uprave. Komentirajući tu vijest, Dalić je samo ponovila kako je Vlada donošenjem ovog zakona zaštitila interese Republike Hrvatske, ali i vjerovnika.


»Donošenjem zakona (o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od strateškog značaja za Republiku Hrvatsku) Vlada je reagirala na rizike koje je opazila da se javljaju za hrvatski gospodarski sustav od mogućeg sloma ovako velike kompanije. Vlada je popunila pravnu prazninu i na taj način omogućila djelotvoran pravni okvir, kojim je s jedne strane zaštićeno poslovanje sustava Agrokor i radna mjesta, što je nesporno interes Republike Hrvatske. Međutim, s druge strane, štiteći radna mjesta i zaposlenost, Vlada je stvorila i uvjete da se očuva vrijednost za vjerovnike iz koje se oni moraju naplatiti«, istaknula je Dalić.


Dodala je i kako su u Vladi od prvog dana uvjereni »da je ovim zakonom izbalansiran interes Republike Hrvatske isto kao i vjerovnika, kao što je slučaj u svakom drugom insolvencijskom postupku«.


Osvrnula se i na tvrdnje Ivice Todorića da se protiv njega u Hrvatskoj vodi politički proces, naglasivši da je »svima i svakome tko živi u Hrvatskoj jasno da u Hrvatskoj političkih progona nema«.


Ponovila je i da je Vlada učinila ono što joj je zadaća – prepoznala je moguće probleme, predložila zakonski okvir koji je Sabor usvojio »i time je popunjena pravna praznina koja se mogla opaziti u našem pravnom sustavu u slučaju sloma kompanija koje su ovako velike i ovako duboko povezane s cjelokupnim gospodarstvom«.