Odluka Vlade

Marko Srdarević imenovan za glavnog ravnatelja policije

Hina

Miranda Cikotic/PIXSELL

Miranda Cikotic/PIXSELL

Na dužnost glavnog ravnatelja Srdarević dolazi s mjesta načelnika Uprave kriminalističke uprave u MUP-u, a ranije je par godina bio zamjenik načelnika splitsko-dalmatinske policije



Novi glavni ravnatelj policije je Marko Srdarević koji će tu dužnost obavljati idućih pet godina, odlučila je u četvrtak Vlada na zatvorenom djelu sjednice.


Na dužnost glavnog ravnatelja Srdarević dolazi s mjesta načelnika Uprave kriminalističke uprave u MUP-u, a ranije je par godina bio zamjenik načelnika splitsko-dalmatinske policije.


Imenovan je na pet godina, temeljem postupka provedenog po raspisanom javnom natječaju, a izabran je između 16 kandidata koji su ispunili formalne uvjete te su radi utvrđivanja znanja i  sposobnosti pozvani na razgovor nakon kojega je resorni ministar predložio imenovanje.




Dužnosti glavnog ravnatelja policije dosad je obavljao Zvonimir Vnučec, privremeno imenovan početkom travnja pošto je zbog krađe zlata i novca iz sjedišta zagrebačke kriminalističke policije, među ostalima, odstupio dotadašnji ravnatelj policije Vlado Dominić.


Srdarević je prema pisanju medija bio jedan od favorita za tu dužnost, a uz njega su se još spominjali sadašnji šef Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta Ante Orlović i načelnik Uprave za posebne poslove sigurnosti Predrag Brkopac.


Glavni ravnatelj ima širok opseg poslova, a uz ostalo, predlaže ministru imenovanje i razrješenje svojih zamjenika i pomoćnika te načelnika policijskih uprava, imenuje i razrješava načelnike policijskih postaja, donosi Stratešku procjenu i Strateški plan rada policije.


Vlada je na zatvorenom djelu sjednice, na osobni zahtjev, razriješila pomoćnika ministra unutarnjih poslova Josipa Paradžika, izvijestio je vladin Ured za odnose s javnošću.