Hrvatsko društvo političkih zatvorenika

Marko Grubišić ponovno izabran za predsjednika HDPZ-a

Hina

Redovni izborni sabor HDPZ-a održao se prvi put izvan Zagreba, a u Šibeniku je Grubišić najavio dva značajna projekta - memorijalni centar žrtava totalitarnih režima i leksikon hrvatskih političkih zatvorenika te očekuje da će biti realizirani kroz sljedeće četiri godine



ŠIBENIK Hrvatsko društvo političkih zatvorenika (HDPZ) u subotu je na izbornom saboru održanom u Šibeniku ponovno za predsjednika izabralo Marka Grubišića, na četverogodišnji mandat.


Redovni izborni sabor HDPZ-a održao se prvi put izvan Zagreba, a u Šibeniku je Grubišić najavio dva značajna projekta – memorijalni centar žrtava totalitarnih režima i leksikon hrvatskih političkih zatvorenika te očekuje da će biti realizirani kroz sljedeće četiri godine.


»Prvi naš značajan projekt je Memorijalni centar žrtava totalitarnih režima koji nam je, uz suglasnost Grada Zagreba i države, dodijeljen na upravljanje. Po Rezoluciji Vijeća Europe, obveza je da taj centar napokon bude i u Hrvatskoj budući gotovo sve postkomunističke zemlje imaju takav memorijalni centar koji je podržan od država u kojima je komunizam davno nestao. Nažalost, do današnjeg dana mi nismo bili u mogućnosti realizirati takav projekt«, rekao je Grubišić.




Istaknuo je kako je smisao memorijalnog centra da mlađa generacija, pogotovo studenti povijesti, imaju gdje pronalaziti podatke kako bi mogli činjenično svjedočiti o jednom vremenu za kojega »kažemo – ne ponovilo se«.


Dodao je da na projektu rade tri godine, da su imali više od 40 sastanaka u društvu te da su u konačnici, u suradnji s Gradom Zagrebom i državnim institucijama, ugovorili okvir projekta pod stručnim vodstvom akademskog slikara Miljenka Romića.


»Drugi veći projekt na kojem društvo radi je leksikon hrvatskih političkih zatvorenika, koji je također u izradi«, istaknuo je predsjednik HDPZ-a.


Grubišić je najavio da će Gradu Šibeniku uputiti zahtjev da se jedna ulica u Šibeniku nazove po najpoznatijem šibenskome političkom zatvoreniku Vjekoslavu Balinu.


Zamjenik gradonačelnika Šibenika Paško Rakić, koji je nazočio skupštini i zaželio im dobrodošlicu, obećao je da će brzo iznaći rješenje za njihov zahtjev.