»U ime obitelji« započeli s prikupljanjem potpisa ispred katoličkih crkava

Markić i Crkva jurišaju na Ustav, građani i ne znaju što točno potpisuju

Biljana Savić

»Radite li možda za KOS«, upitao nas je jedan potpisnik. Dao sam svoj potpis da  Željka  Markić uspije. Tući će ona njih, tući..., kazao je jedan od potpisnika peticije



ZAGREB  Kao i prošle godine, kad su skupljali potpise za referendum o ustavnom definiranju braka, inicijativa »U ime obitelji« najviše nade polaže u štandove postavljene ispred katoličkih crkava, što ih je Hrvatska biskupska konferencija odobrila posebnim priopćenjem. Nije stoga potpisivanje slučajno počelo u nedjelju, kad u crkvama širom Hrvatske ima najviše ljudi. Na punktu pred Zagrebačkom katedralom, nakon jedne od nedjeljnih misa, odlučili smo provjeriti znaju li potpisnici što se uopće traži referendumskom peticijom. Čovjek bi očekivao da su poslije mise svi smireni i spremni za razgovor, ali jučer to nije bio slučaj. Većina potpisnika krajnje je bila nepovjerljiva i nabusito nas je upozoravala da je to njihova stvar.


– Daj me »sti-pu«, rekao nam je, primjerice, jedan sredovječni muškarac. No, taj je još bio uglađen.


– Vi ste sigurno iz neprijateljske televizije. Radite li možda za KOS, upitao nas je drugi potpisnik.




Bilo je i onih koji su na pitanje što su točno potpisali, iskreno odgovarali: A, šta ja znam! No, neki su se prethodno dobro ideološki potkovali.


– Dao sam svoj potpis da Željka Markić uspije kao i s brakom. Tući će ona njih, tući… Dosta nam je bilo partijskih spiskova, mora se narod pitati koga želi u Saboru, autoritativno nam je objasnio jedan naš sugovornik.


» I’ll tell you first«


Hrvat rođen 1942. u Australiji također je došao potpisom podržati referendum.


– I’ll tell you first, HDZ i SDP su ista banda. Eto zato sam potpisao, rekao nam je. Nastavio je grmiti protiv Jugoslavije i komunista, ali onda je naišao Zdravko Tomac, pa se otišao s njim pozdraviti. Sve je sa strane promatrao jedan skeptičan građanin.


– Nije mi jasno kako to oni misle. Da se razumijemo, zalažem se za promjenu političkog sustava, ali kad bi se na ovaj način uvelo preferencijalno glasovanje, uz smanjenje broja izbornih jedinica i povećanje broja kandidata koji se u njima biraju, glasački bi listići morali biti zaista ogromni. Pa stradat će nam šume, zabrinuto je komentirao.Odvjetnik Krešimir Planinić, zadužen u »U ime obitelji« za pravna pitanja, potpis je stavio na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Novinare je interesiralo kako doživljava činjenicu da su i SDP i HDZ izričito protiv ovog referenduma. – Očigledno preferencijalno glasovanje nikom nije zanimljivo, da se blago izrazim. Ali, protiv su vrhovi stranaka, jer bi se njime vidjelo iza koga stoji biračko tijelo, odgovorio je Planinić.Na novinarsku primjedbu da građani baš i ne znaju što  zapravo potpisuju, Planinić je uzvratio zamolbom sedmoj sili da čim više pojasni javnosti zašto je potrebno sniziti izborni prag i sanirati 25 posto bačenih glasova. No, kriju li se iza ove inicijative zapravo političke ambicije pojedinaca iz inicijative »U ime obitelji«!?

– Niti smo se, kako su neki najavljivali, angažirali za europske parlamentarne izbore, niti se gospođa Markić kandidirala na predsjedničkim izborima, tako da tih kandidatura ne vidim. Mi se trenutno borimo za društvenu pravednost i to je smisao ovoga, rezolutan je bio Planinić.


Nisu političari


Novinari su inzistirali da barem u svoje ime kaže kani li se politički angažirati.


– Osobno, nemam političkih ambicija, kratak je bio Planinić.  


Komentiravši ocjenu predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da »U ime obitelji« ne vode računa o biračima u dijaspori, Planinić je kazao kako je i to pokazatelj stalnog nerazumijevanja, činjenice da mnogi nisu pažljivo ni pročitali referendumsko pitanje. Jer, kako reče, dijaspora uopće nije u pitanju, a sve što se tiče broja zastupnika iz 11. izborne jedinice su »HDZ i SDP 2010. godine inkorporirali u Ustav«.


– Dopisno elektroničko glasovanje koje predlažemo ne samo da će potaknuti odaziv, nego će omogućiti državljanima koji prebivaju izvan RH, da glasuju brže, bolje i jednostavnije, ne dvoji Planinić.  


Riječani su se u popriličnom broju odazvali akciji Željke Markić. Primjerice, ispred zametske crkve samo u jutarnjoj »šihti« misa, jer peticija se nastavila i za večernjih misa, svoj potpis novom angažmanu i inicijativi Željke Markić dalo je nešto manje od stotinu Riječana, a tako je bilo i pred ostalim riječkim crkvama.


 – Treba nešto popraviti u uvom političkom životu, jer on treba služiti javnom dobru, kazao nam je Damijan Srdoč nakon što je stavio svoj potpis na peticiju.Red u Viškovu

U susjednoj Općini Viškovo na potpis se čekalo u redu, čemu je vjerojatno pridonijela i svečana misa zbog proslave Matejne, pa je na samom početku, u pola sata, prikupljeno dvjestotinjak potpisa. Većina građana nije znala o kakvoj je peticiji uopće riječ, a veliki dio njih nije znao navesti ni jedan drugi zahtjev inicijative, osim neposrednog biranja saborskih zastupnika.


 – Vjerujem u inicijativu »U ime obitelji«. Kroz ovu inicijativu će se u Sabor RH i općenito u politiku profilirati ljudi koji su moralni i odgovorni, za razliku od političara iz aktualne vlasti. Mi, vjernici, molit ćemo se da ova inicijativa pobijedi, kazala nam je potpisnica peticije Zorica Janković. Potpisala ju je i Sandra Režić, kazavši nam da se ova inicijativa zalaže za jedino pravo i skreno biranje saborskih zastupnika.


 – Ne može se nitko sakriti iza nikoga, želim birati čovjeka kojega barem donekle znam, i kojemu barem donekle vjerujem, rekla je Režić.