Ministar financija otvoren

Marićeva poruka radnicima škvera: ‘Svemu jednom dođe kraj, pa i državnom pomaganju brodogradnji’

Hina

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Foto Patrik Maček / PIXSELL

Sve su Vlade do sada pomagale brodogradnju kroz razna avansna i financijska jamstva, međutim svemu dođe kraj. Postoje ograničenja koja su zaista velika, poručio je ministar financija



Uoči sastanka užeg kabineta Vlade u srijedu resorni ministri komentirali su situaciju u Uljaniku u kojemu je počeo štrajk zbog neisplate plaće za srpanj, uz ocjenu da Vlada čini što može, ali ima sužen manevarski prostor za reagiranje.


Ministar financija Zdravko Marić ustvrdio je, na upit može li država više učiniti da pomogne brodogradnji, da su »ograničenja dosta velika, kojih smo svjesni od pristupanja Europskoj uniji«.


»Manevarski prostor prilično je malen«, dodao je Marić napomenuvši da HBOR nastoji i želi pomagati hrvatskom poduzetništvu i gospodarstvu u svim segmentima, ali i HBOR ima određena ograničenja.




Marić nije htio prognozirati koliko je Uljanik blizu predstečaja ili stečaja. »Brojna pitanja trebaju biti postavljena na drugoj adresi, Vlada ne bježi od svoje uloge, no znamo kakav je model vlasništva, upravljanja i vođenja te kompanije«. rekao je.


Sve su Vlade do sada pomagale brodogradnju kroz razna avansna i financijska jamstva, međutim svemu dođe kraj. Postoje ograničenja koja su zaista velika, poručio je ministar financija, koji nije htio predviđati ishod situacije u Uljaniku, niti se očitovati bi li Vlada uskočila ako odstupi Uprava te kompanije.


Potpredsjednik Vlade za gospodarstvo i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je da Vlada čini sve što može da pomogne u toj situaciji, ali »Uprava definitivno treba preuzeti odgovornost u svemu«. Na pitanje treba li uprava odstupiti, Tolušić nije odgovorio.


»Vlada razmišlja kako u okviru zakonskih mogućnosti pripomoći u ovoj situaciji«, kazao je ministar državne imovine Goran Marić.


Na primjedbu da zbog europskih pravila Vlada više ne smije financijski pomagati brodogradnju, Marić je odgovorio kako Vlada stoga razmatra koje su joj mogućnosti na raspolaganju, ali brodogradnju su dovele u ovu situaciju uprave brodogradilišta.


Upitan je li realan stečaj Uljanika, Marić je uzvratio »sve je u Hrvatskoj realno«.