Ministar

Marić o državnoj imovini: Zapuštenost, bizantizam i rasipništvo opisuju zatečeno stanje

Zlatko Crnčec



Ministar državne imovine Goran Marić rekao je u Saboru da je u središtu Zagreba poslovni prostor u vlasništvu države koji je godinama bio prazan prisvojili susjedni privatni stanar.


– Kod Centra Ban jedan poslovni prostor, u srcu Zagreba, od 125 kvadrata, godinama je prazan i nakon očevida smo utvrdili da je susjed u jednom privatnom jednosobnom stanu probio zid otvora 2,5 do tri metra, visine tri metra i spojio se s tim poslovnim prostorom. To je samo jedna slika, takva je cijela gotovo Hrvatska. I nitko ništa nije poduzeo. Sada je spomenuti prostor opet odvojen, te će se raspisati natječaj za njegov najam, kao što će se raditi i sa svom državnom imovinom, rekao je Marić predstavljajući u prvom čitanju Zakon o upravljanju državnom imovinom. Njime Vlada namjerava u funkciju staviti 330 bivših vojarni koje se prostoru na preko 50 milijuna kvadratnih metara; oko 3.470 građevinskih zemljišta ukupne površine 429 milijuna kvadrata; 3.860 poslovnih prostora, od kojih je 930 praznih, a 210 bespravno korištenih; 80 kampova; više tisuća stanova i garaža. U skladu sa prijedlogom zakona Ministar državne imovine ubuduće bi donosio odluke o raspolaganju dionicama i udjelima pravnih osoba od posebnog interesa, nekretninama, te pokretninama procijenjene vrijednosti do 7,5 milijuna kuna. Dosad je ta granica bila na milijun kuna. U imovini veće vrijednosti odluku će donositi Vlada.


Marić je rekao da su “zapuštenost, bizantizam i rasipništvo” riječi kojima se najbolje može opisati stanje državne imovine koje je zatekao na početku svog mandata.




funkciju treba staviti 330 bivših vojarni na 50 milijuna četvornih metara zemljišta, 3.470 građevinskih zemljišta ukupne površine 429 milijuna četvornih metara, 3.860 poslovnih prostora, od kojih je 930 praznih, a 210 bespravno korištenih, 80 kampova, više tisuća stanova, garaža. Ministar državne imovine donosi odluke o raspolaganju dionicama i udjelima pravnih osoba od posebnog interesa, nekretninama te pokretninama procijenjene vrijednosti do 7,5 milijuna kuna, umjesto dosadašnjih do milijun kuna, dok u ostalim slučajevima odluku donosi Vlada.


Zapuštenost, bizantizam i rasipništvo riječi su s kojima je ministar državne imovine Goran Marić opisao zatečeno stanje državne imovine.