Ministar financija

Marić: Tijekom jeseni ćemo napraviti javnu raspravu o uvođenju eura

Hina

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević



Izvoznicima se može pomoći kroz fiskalnu politiku, tako da država manje bude kočničar, a više pokretač, ali ima i druge poluge, kao što su HBOR ili HAMAG, izjavio je u ponedjeljak u Slavonskom Brodu ministar financija Zdravko Marić, koji je najavio da će uskoro krenuti i javna rasprava o prednostima i eventualnim nedostacima uvođenja eura.


Ministar financija je, gostujući na Liderovu Klubu izvoznika, govorio o aktivnostima Vlade te podsjetio da porezna reforma ima za cilj stvoriti stabilan okvir poslovanja za poduzetnike.


»Izvoznicima se može pomoći kroz fiskalnu politiku, da država bude manje kočničar više pokretač. Ali isto tako ima država i druge poluge, tu je Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO). To su dodatni instrumenti kojima se može stimulirati bilo osiguranje izvoza bilo kreditne aktivnosti i općenito pomoći izvoznicima«, rekao je Marić novinarima.Jedan od tema koja zanima izvoznike je i pitanje tečaja, no Marić danas o mogućoj promjeni tečaja kune nije htio govoriti, a najavio je i početak javne rasprave o uvođenju eura u Hrvatskoj. »Tijekom jesenskih mjeseci napravit ćemo kvalitetnu javnu raspravu na temu koristi i potencijalnih nedostataka uvođenja eura«, rekao je.

Na novinarske upite kako komentira blog Ivice Todorića u kojima napada Vladu, Marić je tek odgovorio kako je sve što je imao reći na tu temu već rekao, posebice što je radio u Agrokoru. »Ne bih dalje ništa komentirao«, rekao je Marić.




Novinari su od ministra tražili da prokomentira i kašnjenje objave revidiranih financijskih izvješća Agrokora, na što je odgovorio da u tom procesu ne sudjeluje te da će o izvješću znati kada bude objavljeno, kao i ostatak hrvatske javnosti.


Domaćin današnjem Klubu izvoznika bila je Đuro Đaković grupa koja je, po riječima predsjednika Uprave te tvrtke Tomislava Mazala, znatno povećala svoj izvozni potencijal.


Na upit novinara ima li konkretan prijedlog kako bi država mogla pomoći izvoznicima, Mazal je rekao da je za Đuru Đakovića prije svega bitno doći do pozicije da mogu osigurati svoje poslovanje. »Nama je suradnja s HBOR-om ključna, kroz osiguranje izvoza. Mi svoju proizvodnju financiramo putem kredita banaka«, kaže Mazal.


Nada se i da će nakon izvoznih poslova s vagonima uskoro iz Đure Đakovića na inozemno tržište krenuti i vojni program. »Radimo na tome dugi niz godina. U pojedinim zemljama došli smo i u završnu fazu natječaja. U vrlo kratkom vremenu idemo i u dokapitalizaciju. Vjerujem da ćemo nakon toga sigurno u nekom budućem razdoblju imati i neke uspješne izvozne priče«, rekao je Mazal.


Poslovni tjednik Lider osnivač je Kluba izvoznika koji okuplja 29 hrvatskih tvrtki čiji su proizvodi našli svoje mjesto na inozemnom tržištu, a kao neki od problema i na današnjem su skupu istaknuli otežavajuće okolnosti za investiranje u razvoj i istraživanje, problem neusklađenosti obrazovnog sustava s potrebama gospodarstva odnosno potrebu reforme obrazovanja, problem tečaja kune, itd.