Ministar financija

Marić: ‘Proračun ostaje uravnotežen, bez obzira na apetite za rast plaća’

Aneli Dragojević Mijatović



ROVINJ  Uvijek imate te jednokratne efekte, izazove, lani je to bio Uljanik, ove godine pritisci, apetiti na rast plaća nastavnika, ali sve će to u proračunu biti amortizirano, on će ostati uravnotežen.


Rashodi će biti u okviru plana, prihodna strana je pod kontrolom, a sav višak bit će transferiran u daljnje porezno rasterećenje te će dati doprinos smanjenju udjela javnog duga u BDP-u. Stalno se govori o nekakvom izbornom proračunu, sve je puno političke ekonomije, sve se politizira, no mogu reći samo to da i za 2020. očekujem uravnotežen proračun, jer je najveći iskorak napravljen upravo na području javnih financija, rekao je ministar financija Zdravko Marić na Konferenciji Zagrebačke burze “Izazov promjene” koja je počela u Rovinju.


Kaže da su javne financije prošle pravu reformu, i dok su nekad bile glavni razlog što su nam rušili rejting, sada nam ga zbog dobrog stanja u javnim financijama podižu. Kaže da je prevelik broj trgovačkih društava u većinskom vlasništvu države, neki manjinski udjeli već su oglašeni za prodaju, ide se u tom pravcu da ih se država rješava, no veli da neku konkretnu informaciju koja bi razveselila sudionike tržišta kapitala u smislu neke veće privatizacije, nema.




Tržište kapitala, kaže, treba impuls i poticaj, na njemu nema “mesa”, no ono što može najaviti, veli, tek su nova zaduživanja, i to isključivo vezana za refinanciranja državnog duga, i to uz sve niže prinose pa ni tu zarada financijskog sektora nije kao prije. Radi se na pripremi jednog domaćeg izdanja, a hoće li to biti deset milijardi kuna koliko se planiralo vidjet će se.