Stabilno stanje

Marić: Odobren je kredit Petrokemiji, Vlada će potvrditi jamstvo

Hina



Nadzorni odbor HBOR-a u petak je dao suglasnost za odobrenje kredita Petrokemiji u iznosu 200 milijuna kuna uz državno jamstvo, izvijestio je novinare u subotu ministar financija u tehničkoj Vladi Zdravko Marić i rekao kako će Vlada potvrditi jamstvo i kako ono ne povećava javni dug.


»Kao što smo i rekli da ćemo naći rješenje to smo i učinili. Jučer je HBOR dao suglasnost za odobrenje kredita Petrokemiji u iznosu 200 milijuna kuna uz državno jamstvo, koje će Vlada potvrditi. Time smo spriječili neželjeni scenarii obustave plina Petrokemiji koji bi imao dalekosežne posljedice ne samo na Petrokemiju, više od 1700 zaposlenika, nego i na širi interes hrvatsku poljoprivredu i hrvatsko gospodarstvo,« izjavio je Marić u subotu u Slavonskom Brodu.


»Mi smo na tom rješenju radili detaljno i temeljito, izdato jamstvo ne povećava hrvatski javni dug. On bi bio povećan u onom trenutku kad Petrokemija ne bi bila u stanju vraćati taj kredit. Mi vjerujemo, smatramo da Petrokemiju treba ne samo dobro voditi, nego pokazivati pravi interes za nju kako se ne bi doveli u ovu situaciju u kojoj moramo donositi rješenja pet do dvanaest«, rekao je Marić na upit novinara ministar o omogućem utjecaju novog državnoh jamstva na ukupni javni dug.




Kredit HBOR-a prema riječima ministra gospodarstva Tomislava Panenića bit će iskorišten za pripremu prozvodnje koja je nakon remonta već nastavljena, a trebala bi osigurati nastavak pozitivnog poslovanja koje je zabilježeno i u prvom polugodištu 2016.


»Tamo je stabilno stanje. Petrokemija ne može biti predizborno nadmetanje. Bitno je poslati poruku poljoprivredim proizvođačima da stabilno posluju i da će isporučiti sve količine umjetnih gnojiva«, rekao je Panenić.


Ministri Marić i Panenić su u Slavonskom Brodu u subotu boravili u okviru predizbornih aktivnosti svojih stranaka.


Industrija nafte INA priopćila je u subotu da pozdravlja nastojanja Petrokemije da poboljša likvidnost i očekuje da će Petrokemija to iskoristiti za podmirenje »značajnog dijela« dugovanja prema INA-i.