Napeto u Saboru

Marasović optužio Mesića da se uključio u predizbornu kampanju

Hina

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

"Možda je bio u Lici da se nafiksa bunike kod onog šamana jer je za vrijeme mira smijenio cijeli generalni štab, a sada kazuje da predsjednica ne bi smjela imati riječ o mimohodu", kazao je Marasović i poručio da vojna parada može biti samo na dva mjesta - u Kninu ili u Vukovaru, od Trpinjske ceste do Bogojevskog mosta



ZAGREB - HDZ-ov saborski zastupnik Dujomir Marasović optužio je u srijedu u Hrvatskom saboru bivšeg predsjednika Stjepana Mesića da se uključio u predizbornu kampanju te predložio da mu se uskrate sredstva koja se daju za “penzionirane predsjednike države”.


“Predlažem da se bivšem predsjedniku ukinu ta sredstva jer ih troši na nezakonit način”, rekao je Marasović i ustvrdio da Mesić u vezi održavanja mimohoda “priča gluposti”.


“Možda je bio u Lici da se nafiksa bunike kod onog šamana jer je za vrijeme mira smijenio cijeli generalni štab, a sada kazuje da predsjednica ne bi smjela imati riječ o mimohodu”, kazao je Marasović i poručio da vojna parada može biti samo na dva mjesta – u Kninu ili u Vukovaru, od Trpinjske ceste do Bogojevskog mosta.




“Ovih 15 tenkova što se u Đuri Đakoviću šminkaju neka idu na Trpinjsku cestu, neka prošetaju do mosta odakle su došli iz Beograda, tako da pokažemo kakvi su danas odnosi. Inače ta parada nema nikakvog smisla osim da zadovolji taštinu nekih ljudi koji su se po Zagrebu šminkali”, rekao je Marasović i zaradio opomenu predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke zbog vrijeđanja.


Tijekom objedinjenje rasprave o Vladinu prijedlogu Zakona o financiranju političkih aktivnosti, izborne promidžbe i referenduma i prijedlogu izmjena toga zakona Kluba zastupnika Hrvatskih laburista, ministar uprave Arsen Bauk rekao je da Vladinim bolje uređuje financiranje referendumske aktivnosti i promidžbe, što sada nije uređeno niti jednim propisom.


“Budući da su odluke donesene na referendumu obvezne, te se njima može mijenjati i Ustav, ocjenjuje se nužnim zakonski urediti način financiranja referendumskih kampanja te osigurati transparentnost i nadzor njihovog financiranja”, kazao je.


Uvodi se informacijski sustav za nadzor financiranja, čime se osigurava učinkovitiji nadzor i olakšava praćenje financiranja, te se sredstava u državnom proračunu za redovito godišnje financiranje određuju prema ostvarenim poreznim prihodima, a ne prema rashodima poslovanja, kao dosad.


Također, određuje se minimalni iznos sredstava koji je jedinica lokalne i regionalne samouprave dužna osigurati u proračunu za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave, način raspoređivanja sredstava političkim strankama iz proračuna za redovito godišnje financiranje, te se pojednostavljuje financijsko poslovanje članova predstavničkih tijela jedinice samouprave izabranih s liste grupe birača.


Tijekom dosadašnje rasprave prijedlog zakona podržali su klubovi SDP-a i nacionalnih manjina. Peđa Grbin uime Kluba SDP-a ocijenio je prijedlog dobrim jer predstavlja izuzetan napredak u odnosu na sadašnji zakon.


Furio Radin kazao je da će zastupnici nacionalnih manjina prihvatiti prijedlog zakona jer je zakonodavac prihvatio njihove prijedloge da i nezavisni zastupnici budu tretirani kao stranke.


Za razliku od njih, Nikola Vuljanić (Klub hrvatskih ljevičara) upozorio je da predloženi zakon nejasno definira što zapravo financira, ocjenivši da, po promjenama koje se predlažu, financira samo političke stranke.


“Zakon ne financira ni zastupnike niti predstavnike u drugim predstavničkim tijelima nego političke strane, odnosno grupacije koje su ih u ta tijela doveli”, upozorio je istaknuvši kako se takav sustav ne zove demokracija, već partitokracija.


Branko Vukšić predloženi zakon ocijenio je duboko nepravednim, nedemokratskim i protuustavnim.


U ime Kluba nezavisnih zastupnika Damir Kajin upozorio je na način financiranja političke aktivnosti kazavši kako je najveći problem medijsko financiranje državnih ili lokalnih vlasti.