U završnoj fazi

Maras prodaje Jadranski pomorski servis, ponudu dala i talijanska kompanija Rimorchiatori Riuniti Spezzini

Robert Frank

Nitko neće imati 100 posto JPS-a. Vidjet ćemo o kakvim će se omjerima raditi: tko će imati 25 ili 75 posto ili možda bude i neki drugi omjer, kaže Maras. Po našim informacijama, strateški partner koji bi preuzeo 75 posto kompanije mogao bi za to platiti između 15 i 18 milijuna eura



Većinski vlasnik Jadranskog pomorskog servisa (JPS) Ante Maras u zadnjoj je fazi pregovora oko prodaje kompanije ili pronalaska strateškog partnera.


Nakon višemjesečne dubinske analize poslovanja JPS-a, izbor kupca ili strateškog partnera, kako neslužbeno saznajemo, s 12 potencijalnih kupaca najprije je sužen na četiri. Trenutno je najznačajniji ponuđač talijanska kompanija Rimorchiatori Riuniti Spezzini (RRS).


Ante Maras potvrdio nam je pregovore s Talijanima, koji su, kako on kaže, jedni od nekoliko najozbiljnijih kandidata.




– Istina je da određeno vrijeme pregovaramo sa strateškim partnerima. Pregovori su u tijeku, ali nisu završeni, tako da još nismo došli u fazu realizacije. Za ulazak u JPS kroz partnerski odnos, osim RRS-a zainteresirane su i još neke svjetski poznate kompanije, kaže Maras.


Prema dostupnim podacima, poslovanje JPS-a, koji se uglavnom bavi poslovima tegljenja, već godinama je krajnje stabilno. Rezultati su kontinuirano dobri, a dobit je svake godine sve veća. U zadnjoj poslovnoj godini, 2014., prihod je iznosio 70,2 milijun kuna, a dobit čak 12,6 milijuna kuna. Kroz isto razdoblje broj zaposlenih polako se smanjivao, sa 113 na trenutnih oko 90.


Direktor Ante Maras kategoričan je da se ne radi o klasičnoj prodaji JPS-a, već uvođenju strateškog partnera koji će jamčiti daljnji razvoj kompanije, ulaganja i pripremu za još žešću tržišnu utakmicu s nadolazećom konkurencijom.


– Nitko neće imati 100 posto JPS-a. Vidjet ćemo o kakvim će se omjerima raditi: tko će imati 25 ili 75 posto ili možda bude i neki drugi omjer, kaže Maras.


Po našim informacijama, strateški partner koji bi preuzeo 75 posto kompanije mogao bi za to platiti između 15 i 18 milijuna eura. Maras to, naravno, nije htio komentirati.


Zaposlenici JPS-a s kojima smo neslužbeno kontaktirali pribojavaju se dolaska novog većinskog partnera koji bi u kratkom vremenu mogao utvrditi preveliki broj zaposlenih, vjerojatno u birokraciji. Maras je pak, tvrde naši izvori, unatoč kontroverzi u poslovanju, kroz godine ipak zadržao dosta snažnu socijalnu osjetljivost te nije na silu smanjivao broj zaposlenih. 


Opširnije u tiskanom izdanju