Burno u Saboru

Maras: Plenković je srušio vladu jer nešto skriva u Agrokoru, a na izbore neće jer se boji Hasanbegovića

Hina

Andrej Plenković, D. KOVAČEVIĆ

Andrej Plenković, D. KOVAČEVIĆ

Vi se najviše bojite izbora zato da Haso ne bi dobio 10, a ne 3 mandata, rekao je Gordan Maras Andreju Plenkoviću



Saborski zastupnik SDP-a Nenad Stazić prozvao je u srijedu premijera Andreja Plenkovića zbog najave isplata mirovina pripadnicima HVO-a upitavši ga koliko će uzeti hrvatskim penzionerima da bi kupio jednu jedinu saborsku ruku, no premijer mu je uzvratio kako je tek riječ o »dosljednoj provedbi međudržavnih ugovora«.


»Nastojite okupiti većinu, nudite ministarstva i fotelje i to je legalno, uklapa se u koncept trgovačke demokracije bliske vama. Ali za mjesto u Saboru nudite i novac poreznih obveznika i njime hoćete isplatiti mirovine pripadnicima HVO-a. Ovdje nisu radili, ali mirovinu će dobivati, a hrvatski penzioneri koji su ovdje radili, sada kopaju po kontejnerima za smeće«, poručio je Stazić tijekom saborskog aktualca.


Plenković mu je uzvratio kako je riječ o »dosljednoj provedbi međudržavnih ugovora«, kako su pripadnici HVO-a također sudjelovali u obrambenom ratu te im možemo biti zahvalni za ‘čuvanje leđa’.




»Hrvatska je 2006. potpisala međudržavni sporazum, postoje određene obveze i dugovanja prema pripadnicima HVO-a, njih je 6815, a odluke o isplati zaostalih mirovina donijela je vlada prije moje vlade. Ono što smo mi učinili ima veze sa ranije najavljenim odlukama i pripremema koje je napravio HZM-o da se krene u isplatu tih zaostalih mirovina i mi ćemo te obveze ispuniti«, uzvratio je Plenković.


Referirao se i na Stazićevu opasku kako je riječ o političkoj trgovini u Saboru.


»Mislim da ćete se složiti kako je teško da netko sam dobije 76 zastupnika samo i isključivo temeljem volje birača. Jesu li svi razgovori nakon izbora onda predmet političke trgovine koje je vodila i Vaša stranka? Ja mislim da nisu. Stranke imaju platforme s kojima žele razgovarati na opću dobrobit«, isticao je Plenković.


Stazić se međutim zapitao kako to da je Plenković krenuo u »ispunjavanje zakonskih obeza tek kad je izgubio većinu«.


»Ja se samo nadam da će oni pripadnici HVO-a koji su primjerice ubijali djecu i žene u Ahmićima, dobiti nešto veće mirovine. Najmlađa žrtva imala je samo tri mjeseca i predstavljala je opasnost i za Hrvatsku i za Hrvate. Možda je red da ubojice tog djeteta adekvatno nagradite mirovinom, krvarinom, kojom plaćate pokušaj da se domognete saborske većine«, poručio je Stazić Plenkoviću.


Nova svađa Marasa i Plenkovića


Zastupnik SDP-a Gordan Maras poručio je premijeru da misli kako je upravo on najslabiji u društvu jer viče ”ja,ja,ja”, a njegovo je pitanje i izganja opet izazvalo burnu prepirku između njega i premijera.


”Kako vi volite reći – ne impresionira me vaš taj stav s visoka. Vi se najviše bojite izbora zato da Haso ne bi dobio 10, a ne 3 mandata.


Mi nećemo dobiti manje glasova, ali vi ćete dobiti sigurno. Dva puta ste vladu srušili. Zašto bi po treći put građani dali šansu HDZ-u da ne napravi ništa. Po čemu vi to građane uvjeravate u stabilnost?


Srušili ste vladu zbog ministra i Agrokora i zato jer tamo nešto sakrivate. 


Građani ne žele ovakvu vladu i HDZ niti će vam dati povjerenje da po treći put ne uspijete”, kazao je Maras prije nego je Jandroković opet morao intervenirati tako što je SDP-ovca upozorio na to da mu je isteklo vrijeme.


”Nemojte vi meni ‘hvala’! Gledao sam premijerovu minutažu i ja želim barem istu takvu”, rekao je Maras Jandrokoviću prije nego je za kraj poručio Plenkoviću da raspiše izbore što prije, prenosi N1