MUP nema dokaza za pokretanje kaznenog postupka

Manolić: farsa o komunističkim zločinima u funkciji je izborne kampanje

Ana Raić Knežević

MUP zasad nema dokaza za pokretanje postupka protiv parizanske  trojke koja medijske najave progona smatra reafirmacijom svega  onoga što je poraženo u Drugom svjetskom ratu



Sada me progone i po nacionalnoj osnovi. A ja sam član Komunističke partije od 19. godine, jedan sam od organizatora ustanka. Da su živi Rade Končar i Josip Kraš oni bi o tome mogli govoriti,  rekao je Bulat



Istovremeno spomenuta trojica, koje se u nekim medijima navodi kao počinitelje zločina, to odlučno demantiraju i u svemu  nalaze političku pozadinu. Tako nekadašnji hrvatski premijer, a prije  toga i dugogodišnji djelatnik komunističke tajne policije, Josip Manolić  kaže da se ne osjeća nimalo krivim. 


– Ništa od toga nije istina. Jedino je istina da sam bio načelnik OZNA-e. Sve ovo drugo je podmetanje što će morati dokazati na sudu, to  je jasno.


A stvar je u tome što je sve ovo u interesu nečega drugog. Nisam tu ja glavni, jedna presuda više ili manje. Iza svega ovoga valja se  jedna politika koja želi reafirmirati ono što je jednom bilo pobijeđeno,  rekao je Manolić.


Dodao je da su ovakve najave u funkciji predizborne  kampanje, te se ne boji uhićenja niti je uzeo odvjetnika jer, kaže, u  životu se nalazio i u puno težim situacijama nego što je ova.General JNA Rade Bulat pak kaže da se u slučaju optužbi protiv njega  radi o »najobičnijim lažima s jasnom tendencijom«, te naglašava da ne  zna ništa o zločinima koji mu se stavljaju na teret.


– Sve je to stopostotna laž i izmišljotina. Bio sam zapovjednik brigade. Ovo je već ogavno da civilna vlast dopušta glasilima da pljuju po  meni i truju narod.


Sada me progone i po nacionalnoj osnovi. A ja sam član Komunističke partije od 19. godine, jedan sam od organizatora ustanka. Da su živi Rade Končar i Josip Kraš oni bi o tome mogli govoriti,  rekao je Bulat koji nema odvjetnika, a ako mu bude trebalo, namjerava  u tom smislu angažirati unuka kojem je to profesija.


I Josip Boljkovac negira bilo kakvu upletenost u zločine i kaže da nikada nije bio zapovjednik partizanskog logora niti je imao bilo kakve  ovlasti u tadašnjoj okružnoj policiji.– Sve su te optužbe farsa. Čak su mi i dva rođaka ubijena u tom logoru. A i brata su mi osudili na smrt, jedva sam ga bio spasio, rekao je  Boljkovac.