Pregovori

“Manjinci” će imati još jedan zahtjev za potporu Plenkoviću: Tražit će dvostruko pravo glasa

Zlatko Crnčec

Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Kako se može doznati zahtjev o dvostrukom pravu glasa nije formuliran tvrdo i nedvosmisleno. Radi se o pozivu na članak 15. stavak 3. Ustava u kojem se spominje mogućnost uvođenja dvostrukog prava glasa kao i na odluku Ustavnog suda kojom je poništena prethodna odluka Sabora o ovom pitanju i koja daje upute kako bi se ono moglo rješiti



Osam manjinskih zastupnika tražit će od HDZ-a uvođenje dvostrukog prava glasa za pripadnike nacionalnih manjina. Ovo se rješenje, naime, spominje u zahtjevima koje će sljedećeg tjedna pripadnici manjina u službenim pregovorima staviti pred vodstvo HDZ-a kao uvjet za podršku novoj Vladi Andreja Plenkovića.


On će se načelno o njima moći informirati i na današnjem »preliminarnom sastanku« s manjinskim zastupnicima koji bi trebao poslužiti za međusobno upoznavanje i uvod u prave i konkretne pregovore koji bi trebali uslijediti sljedećeg tjedna. Međutim, kako se može doznati zahtjev o dvostrukom pravu glasa nije formuliran tvrdo i nedvosmisleno. Radi se o pozivu na članak 15. stavak 3. Ustava u kojem se spominje mogućnost uvođenja dvostrukog prava glasa kao i na odluku Ustavnog suda kojom je poništena prethodna odluka Sabora o ovom pitanju i koja daje upute kako bi se ono moglo rješiti.


Zastupnici nacionalnih manjina održali su jučer svoj drugi sastanak na kojeme su praktički usuglasili nacrt gore spomenutog dokumenta odnosno platforme od 17 točaka s kojom će ići u pregovore s HDZ-om. Oni će se oko ovog sastati i danas ranije ujutro prije sastanka s vodstvom HDZ-a.Kako se moglo neslužbeno doznati, zahtjev za dvostrukim pravom glasa bit će u zajedničkom dokumentu, ali još nije jasno koja je razina konsenzusa oko njega.

Naime, među njima je i zastupnica albanske nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj koja je vrlo bliska HDZ-u, a prije osam mjeseci podržala je Vladu Tihomira Oreškovića. Pitanje je bi li ona ustrajala na tome da dvostruko pravo glasa bude nužan uvjet za njenu podršku Vladi Andreja Plenkovića. Lekaj Prljaskaj bila je jučer nedostupna za komentar. HDZ-u je vrlo blizak i zastupnik češke manjine Vladimir Bilek koji je također podržavao prethodnu Vladu HDZ-a i Mosta, a zauzvrat mu se izašlo u susret kod nekih kadrovskih rješenja kada su u pitanju pozicije pomoćnika ministara. Osim zajedničkog dokumenta u kojem će se spominjati općeniti zahtjevi svih zastupnika nacionalnih manjina svaki od njih imat će i dodatne zahtjeve vezano za njegovu nacionalnu manjinu.