Prepisivanje mjera

‘Manje obećaj, više isporuči’: Ove je reforme Vlada najavila, a evo i koliko ćemo koristi imati od njih

P. N.

Godina pred nama bit će u - digitalizaciji. Radi se ili je započeto uvođenje e-dostave, e-pristojbe, e-potpisa, e-pečata, e-građanina. Nije tu kraj.



Hrvatska vlada, pred uskrsne blagdane, najavila je reforme za sljedeću godinu.


Ipak, najvažnije reforme, one zdravstva i javne uprave, koje troše i najviše novca poreznih obveznika – nikako da se dovrše. U planu reformi, koje još ocjenjuje Europska komisija, dosta je mjera koje se prepisuju iz godine u godinu. 


Spajanje bolnica i odjela se nastavlja iako je već trebalo biti završeno. Najveći potrošač proračuna, ministar zdravstva Milan Kujundžić, neizravno poručuje zdravstvo će i dogodine biti u minusu.




”Ako hoćemo vrhunsko medicinu, to mora na žalost povećati i troškove”, kazao je Kujundžić.


No, Ministarstvo financija stavlja pod nadzor izdavanje lijekova na recepte i skupe lijekove koji progutaju 4,4 milijarde zdravstvenog proračuna. A ministar će otvoriti vikendom i praznicima domove zdravlja za liječnike opće prakse, pedijatre i stomatologe, piše Dnevnik.hr.


Reforma javne uprave počinje tek 2020. ”Ukoliko taj zakon bude na vrijeme donesen donijet ćemo uredbe i iduće godine ocjenjivanje naših službenika. Bit će na novi način”, rekao je ministar uprave Lovro Kuščević.


”Nije da planiramo reforme, mi ih živimo. Mi u ovom trenutku imamo u edukaciji 40.000 učitelja i nastavnika. Od jeseni ulazi kurikularna u sve škole”, kaže ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.


Vlada neće, sada je službeno i u dokumentu, ispuniti predizborno obećanje o delimitiranju rodiljnih naknada.


”Povećat će se porodilje naknade. Neće se delimitirati. One koje imaju niže plaće njima će biti i delimitirano”, rekla je ministrica Nada Murganić.


Zato kreće pilot projekt za osnovnoškolce od ljetnih praznika. ”Za vrijeme ljetnih školskih praznika da djeca imaju određene sadržaje jer su praznici duži nego roditelji imaju godišnji odmor”, dodaje ministrica Murganić.


Godina pred nama bit će u – digitalizaciji. Radi se ili je započeto uvođenje e-dostave, e-pristojbe, e-potpisa, e-pečata, e-građanina. Nije tu kraj.


”Digitalizacija poljoprivrede, izrada poljoprivredne kartice”, rekao je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, piše Dnevnik.hr.


”Osjetit ćemo digitalizaciju pravosuđa. To je iznimno važno dovodi do ubrzanja postupaka”, kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.


Država kao i prijašnjih godina pokušava prodati vlasničke udjelu u nekim državnim tvrtkama. I dalje se traži investitor za Croatia Airlines, a sada prvi put i HŽ – Kargo. Željeznici slijede promjene.


”Sve što donosi racionalizaciji je dobro rješenje”, rekao je Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.


Reformskim potezom prikazivali su i manji PDV na hranu. Sada će se analizirati zašto svi kojima je PDV smanjen nisu smanjili i cijene.


Dužnosnici dobivaju online antikorupcijski priručnik kao reformsku mjeru. A premijer Andrej Plenković educira članove Vlade kako prezentirati reforme: ”Dakle vrlo jednostavno kada budete tumačili imate u tom programu 3,10,30.10 to ćete zapamtiti bez ikakvog problema”


Ali i otkriva strategiju svoje Vlade: ”Nastavljamo sa politikom manje obećaj, više isporuči.”