Na oporavku je

Manijak upucao psa i ostavio ga kraj ceste. Oskar je bio u jezivom stanju, ali bori se

Portal Novilist.hr

Foto Sklonište Pokupsko Cerje

Foto Sklonište Pokupsko Cerje

Te njegove oči i taj molečljiv pogled kojim nam je govorio da mu pomognemo i da ga spasimo… Nevjerojatno, priča Branka, volonterka koja se u Pokupskom Cerju za Oskara sad brine 24 sata dnevno



JASTREBARSKO Volonteri u skloništu Pokupsko Cerje spasili su psa, koji je u subotu pronađen propucan pokraj ceste u naselju Malunje kod Jastrebarskog. Oskar, kako bu ga nazvali volonteri, bio je u jezivom stanju.


– Bio je totalno oduzet i mogao je micati samo glavom. Bio je i inkontinentan, svu nuždu je obavljao ispod sebe, prednje i zadnje noge uopće nije osjećao. Na rendgenu se vidjelo da je metak prošao s desne strane vrata u kralježnicu, gdje se zabio u kost, ispričala je volonterka Branka iz Pokupskog Cerja za Telegram.


Metak mu se rasprsnuo


Oskaru se vanjski dio metka rasprsnuo po kralježnici, zbog čega se nije mogao micati. Nakon redgena volonterima su rekli da su šanse za oporavak minimalne, ali tražili su drugo mišljenje. Usprkos lošem stanju, ovi kirurzi odlučili su da će Oskaru probati pružiti drugu priiku.




– Vozili smo ga na CT gdje su nam rekli da će ga operirati jer se nema što izgubiti”, priča Branka koja se sada 24 sata dnevno brine o Oskaru.



“Ja najviše brinem o njemu. Doktori daju svoje stručno znanje i mišljenje, ali ja mu mijenjam pelene, čistim, hranim ga i brišem suze i sebi i njemu. Nijedan dan ni noć nije ostao sam.”


Komplicirana operacija


Nakon komplicirane operacije kirurzi su Oskaru uspjeli iščupati metak iz tijela i pomoći psiću. Oskar je sada u skloništu na oporavku. Osjeća prednje i zadnje noge, jede i pije. Slijedi mu daljnji oporavak.


– Danas je drugi dan nakon operacije, boli ga jako, cvili i nervozan je, a mora nositi i pelene za pse”, priča Branka.


Psić se pokušava pridići na prednje noge, ali njegova budućnost je još uvijek neizvjesna.



– Mi još uvijek ne znamo hoće li on prohodati. Ima osjet u nogama, ali zasad je to sve upitno jer je leđna moždina oštećen, kažu u Pokupskom Cerju.


Traže mu smještaj


Sklonište za Oskara traži privremeni ili stalni smještaj. Svjesni su da njegovom udomitelju neće biti lako. Oporavak se neće dogoditi sutra, a krajnji ishod još uvijek je nepoznat. Uz Oskara je potrebno biti 24 sata jer je trenutno skroz nepokretan, jede i pije ležeći te obavlja nuždu u pelenu. Bilo bi idealno kada bi došao u kućne uvjete gdje bi bio jedini ljubimac.


Oskar ima još jednu stariju ranu, pretpostavljaju da ga je udario auto. Iz Pokupskog Cerja zasad ne znaju koliki će na kraju biti troškovi njegovog liječenja, ali vjeruju da će im grad Jastrebarsko pomoći u tome, kao i dosad.



– Komunalni redar koji je došao po Oskara tog nas je dana valjda desetak puta nazvao da nas pita kako je pas”, priča Branka kojoj je još uvijek teško kad se sjeti u kakvom je stanju Oskar stigao:


“Te njegove oči i taj molečljiv pogled kojim nam je govorio da mu pomognemo i da ga spasimo… Nevjerojatno.”


Pronaći će manijaka


Iz Pokupskog Cerja nadaju se da će se pronaći manijaka koji je ovo napravio.


“Nalaznica tvrdi da ima informacije tko bi mu mogao biti vlasnik, ona je čak otišla i u policiju to prijaviti, ali su je pitali kako može tvrditi da je to vlasnik ako pas nije čipiran. Pa tko je mjerodavan to dokazati ako ne svjedoci? Isto tako kaže da sumnja da je počinitelj jedan susjed, ali sada je na MUP-u da reagira”, rekla je volonterka Branka.


Kako bi potaknule ljude da se angažiraju, volonterke iz skloništa odlučile su prikupiti donacije za nagradu za onog tko otkrije počinitelja: Dosad su skupile oko 1500 kuna, a tko želi sudjelovati može im se javiti preko Facebooka.



Iz policijske postaje Jastrebarsko, načelnik Miroslav Patekar potvrdio je za Telegram da su zaprimili prijavu od Pokupskog Cerja: “Pokrenuto je kriminalističko istraživanje, izvidi su u tijeku i ispitat ćemo sve svjedoke. Napravit ćemo sve što se da napraviti, a ako otkrijemo počinitelja podignut ćemo protiv njega kaznenu prijavu.”