Afera SMS

Mamićevi odvjetnici brzopotezno otkazali punomoć famoznom ekspertu za kriptozaštitu

Hina

Foto Facebook

Foto Facebook

Odvjetnici Stanić i Mandić zastupali su bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i njegovog brata Zorana na osječkom suđenju



OSIJEK Iako su u četvrtak preuzeli obranu osumnjičenog bivšeg policijskog informatičara Franje Varge osumnjičenog za izradu lažnih SMS-ova koje je dostavljao Zdravku Mamiću, odvjetnici Ivan Stanić i Nikola Mandić, koji su ranije zastupali i Mamića, u petak su Vargi otkazali punomoć, doznaje se na osječkom Županijskom sudu.


Glasnogovornik Suda Miroslav Rožac potvrdio je Hini kako osumnjičeni Varga bez njihove nazočnosti nije želio dati namjeravanu dopunu iskaza Uskoku. Nakon što se s njima posavjetovao odustao je od dopunjavanja iskaza, a branitelji su danas otkazali punomoć za zastupanje, dodao je.


Odvjetnici Stanić i Mandić zastupali su bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i njegovog brata Zorana na osječkom suđenju koje se vodilo protiv njih te bivšeg Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara, zbog optužbi da su ovaj klub oštetili za oko 116 milijuna kuna, a Sud ih je u lipnju sve nepravomoćno proglasio krivima.




Uskok tereti osumnjičenog Vargu, kojemu je već određen istražni zatvor od mjesec dana, se da je od veljače do 20. rujna ove godine na području Belišća i Zagreba, za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih ,izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi te osobe ishodile povoljne sudske odluke.


Tako ga se sumnjiči da je da je, u postupku koji se protiv Zdravka i Zorana Mamića, bivšega Dinamova direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara vodio pred osječkim Županijskim sudom izradio lažnu prepisku između bivšega Glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednoga suca koji je u tom predmetu bio član sudskoga vijeća, a po kojoj je Cvitan, prije objave prvostupanjske presude vršio pritisak na suca da bez ikakvih dokaza, osudi jednoga okrivljenika u tome postupku.


Okrivljenika se tereti da je lažnu prepisku potom dostavio Zdravku Mamiću koji ju je je javno objavio na konferenciji za medije 4. lipnja ove godine. Tužiteljstvo podsjeća kako je Mamićev branitelj tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostupanjske presude u tom predmetu, što je sudsko vijeće odbilo te je 6. lipnja 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.


Osim toga Varga je, tvrdi tužitejstvo, prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnome sudu, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda RH koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika, kako bi je predao Zdravku Mamiću s namjerom da ju Mamić iskoristi u predstojećem žalbenom postupku, ali ga je u tomu spriječila dojava da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje, za što Uskok tereti uhićenog i pritvorenog vozača potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića Blaža Curića.