Europa i svijet

Malo je koja zemlja tako gospodarski ovisna o stranim turistima kao Hrvatska

Branko Podgornik

Naša je zemlja  među članicama EU-a gospodarski najovisnija o turizmu, jer on stvara 12,1 posto  BDP-a. Austrija  ima  razvijeniji turizam i 2,3 puta veće prihode od Hrvatske, ali oni čine tek 4,9%  njezina BDP-a 



ZAGREB  Teško je u Europi naći državu koja u ljetnim mjesecima tako željno očekuje i prebrojava turiste, poput Hrvatske. Naša je zemlja, naime, među članicama EU-a gospodarski najovisnija o turizmu, jer on izravno stvara 12,1 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). Austrija, primjerice, ima znatno razvijeniji turizam i 2,3 puta veće prihode od Hrvatske, ali oni čine samo 4,9 posto njezina BDP-a, prema podacima World Travel Tourism Councila.  


Najprivlačnija zemlja


U većini europskih zemalja turizam stvara samo nekoliko postotaka BDP-a. U Njemačkoj, koja se po turističkim prihodima nalazi na visokom trećem mjestu u Europi, ta djelatnost čini samo 1,8 posto BDP-a. Crnoj Gori, slično kao u našoj zemlji, turizam daje čak desetinu BDP-a. U tradicionalno popularnoj Grčkoj, gdje se turistička sezona trenutačno smatra pitanjem preživljavanja, ta djelatnost je upola manje važnija za gospodarstvo nego u Hrvatskoj, jer izravno donosi 6,5 posto BDP-a. Europskoj turističkoj velesili, Španjolskoj, turizam donosi 5,7 posto BDP-a, a Francuskoj, koja je na drugome mjestu, oko 4 posto, slično kao Italiji.


Hrvatska spada među najprivlačnije zemlje, sudeći po broju posjetitelja u odnosu na svoju veličinu. No, podaci potvrđuju da more nije najvažnije. Dok je Hrvatska 2013. zaradila 9,7 milijardi dolara, Austrija je turizam sa zimskih mjeseci protegnula i na ljetne, pa zarađuje ukupno 22,6 milijardi, a Švicarska 20 milijardi dolara. Češka, gdje većina posjetitelja odlazi u Prag, po razvijenosti turizma nije daleko od Hrvatske jer zarađuje čak 7,8 milijardi dolara, dok Mađarska požanje 6,6 milijardi, najčešće u Budimpešti i na Balatonu. 




Nekima će vjerojatno biti iznenađenje da Njemačka i Ujedinjena Kraljevina od turizma zarađuju više nego Italija. Nijemci utrže 55 milijardi, Britanci oko 49, a Talijani oko 46 milijardi dolara, prema podacima Svjetske banke. No, ne treba zaboraviti da Nijemci i Britanci daleko više novca ostave u drugim zemljama, nego stranci kod njih. Iznad susjeda 


Primjerice, Nijemci su glavni europski turisti, koji u drugim državama potroše 105 milijardi dolara, ili dvostruko više od njihove turističke zarade. Britanci su 2013. u inozemstvu potrošili 68 milijardi. Za razliku od njih, Francuzi i Talijani imaju pozitivnu turističku bilancu, jer su prvi vani potrošili 53, a drugi 33,5 milijardi dolara. Hrvatski turisti u inozemstvu ostave oko 920 milijuna dolara, ili manje od 10 posto onoga što zemlja zaradi od te djelatnosti. 


Najveće turističke prihode u svijetu ima SAD, ukupno 215 milijardi dolara u 2013. godini. Amerikanci istodobno ostave u inozemstvu 137 milijardi dolara. Kina se pretvorila u veliko svjetsko odredište, jer od turizma prikupi 56,4 milijarde dolara, ne računajući Hong Kong i Macao. Međutim, Kinezi su od 2013. postali najbrojniji i najvažniji svjetski turisti, jer su po potrošnji u inozemstvu prestigli Amerikance. Od 2007. do 2013. godine potrošnja kineskih turista u svijetu skočila je sa 33 na 139 milijardi dolara.  Hrvati po prihodima od turizma daleko nadilaze sve svoje susjede. Nakon Mađarske, najviše prikupi Slovenija, oko tri milijarde dolara, dok Slovenci u inozemstvu ostave 1,1 milijardu, uglavnom u Hrvatskoj. Srbija od stranih turista zaradi 1,1 milijardu dolara, ali Srbi u inozemstvu potroše više, oko 1,2 milijarde. Crna Gora zaradi oko 930 milijuna, Bosna i Hercegovina oko 750 milijuna, a Makedonija 270 milijuna dolara.