Ravnogorka u parlamentu

Majda Burić je prva Goranka u Saboru: ‘Ispravit ćemo greške koje je SDP učinio Gorskom kotaru’

Marinko Krmpotić

Majda Burić / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Majda Burić / Foto Marinko KRMPOTIĆ

Učinit ću sve što bude u mojoj moći da se stanje promijeni. Rješenje je u stvaranju poticajnog okruženja i donošenju pravne regulative koja će ići u korist Goranima, kaže HDZ-ova zastupnica



U novom sazivu Hrvatskog sabora Gorane će prvi put zastupati – žena. Bit će to 36-godišnja Majda Burić koja je put u saborske klupe zaslužila nastupom na listi HDZ-a za VII. izbornu jedinicu. Iako je bila smještena tek na deseto mjesto, na kraju je ipak ušla u Sabor RH, djelomično i stoga što je HDZ-ova lista u VII. izbornoj jedinici bila izuzetno kvalitetna pa je znatan broj onih koji su bili ispred nje završio na visokim pozicijama u ministarstvima i državnim tijelima.


Majda Burić političkoj javnosti nije nepoznato ime. Ulaskom u HDZ 2003. godine ušla je i u politiku, a krenula je od lokalne razine osnovavši Mladež HDZ-a u Ravnoj Gori, da bi potom na razini županije došla do mjesta potpredsjednice i političke tajnica. Uz stranačku aktivnost, uspješna je bila i u tijelima lokalne samouprave gdje se okušala kao vijećnica HDZ-a u Općinskom vijeću Ravne Gore, odnosno u dva mandata kao predstavnica HDZ-a u županijskoj skupštini, a bila je i kandidatkinja za zamjenicu župana. No, otkud profesorica književnosti u politici, prvo je što nas zanima.


“Rekla bih da je politika moj životni poziv, a ne posao. Ja sam još kao dijete više gledala vijesti od crtića. Dok su druge curice pisale pisma filmskim zvijezdama, ja sam svoja slala Draženu Petroviću koji mi je bio uzor, te TV voditeljima Jasmini Nikić i Gradimiru Agbabi. U gimnaziji me moj tadašnji profesor knjižvnosti usmjerio ka govorničkoj školi dr. Ive Škarića i tamo sam završila sve module nakon čega mi je akademik Škarić rekao kako me vidi u politici. Sve to polako se slagalo pa sam po završetku fakulteta završila i političku akademiju i debatnu školu Hrvatskog debatnog društva te program Žena u politici. Jednostavno, politika me zanima i trudit ću se biti što bolja u njoj.”


Kvalitetna lista




Nije li ulazak u Sabor RH s desetog mjesta liste ipak malo iznenađenje?


– Bila sam na izuzetno kvalitetnoj listi VII. izborne jedinice s koje smo dobili tri ministra i nekoliko saborskih zastupnika – Davor Ivo Stier, Tomislav Ćorić i Tomislav Medved su ministri, a saborski zastupnici postali su Domagoj Milošević, Damir Jelić, Tomislav Klarić, Marija Jelkovac, Ivan Čelić i ja. Naravno, bila mi je velika čast biti na toj listi, a sretna sam i zbog činjenice da sam ja u Sabor ušla kao zamjenica dr. Davora Ive Stiera, što dovoljno govori o tome kako ovaj HDZ i premijer Antun Plenković misle o Gorskom kotaru.



– U svom radu osluškivat ću stanje na terenu i konzultirati se sa što većim brojem ljudi. Već sam bila na razgovoru kod delničkoga gradonačelnika Ivice Kneževića, a posjetit ću i ostale, kao i brojne druge pojedince. Nastojat ću biti potpuno otvorena za suradnju i razmjenu informacija kako bismo zajednički što više radili na budućnosti Gorskog kotara. Napredak mog zavičaja je nadpolitičko pitanje i želimo li na našem području promjene na bolje, ključna riječ je – zajedništvo, ističe Majda Burić.



Ipak, u većini goranskih lokalnih samouprava opet je bolje prošao SDP i njegovi kandidati. Kako to tumačite?


– Mislim da je potpora SDP-u, koji je pomalo i već tradicionalni izbor Gorana, bila puno manja i da je HDZ ostvario bolje rezultate no ranije. U predizbornoj kampanji mi smo odlučili ljudima nuditi neosporne činjenice, a one govore da je SDP u mandatu Vlade Zorana Milanovića uništio Gorski kotar ukinuvši 27 milijuna kuna goranskim lokalnim samoupravama, bacivši ih na sam rub opstanka. Mi smo o tome u predizbornoj kampanji govorili, znatan dio ljudi je to shvatio, ali dio nije, pa su i dalje glasovali za SDP i Zorana Milanovića. Mi ćemo brojne greške koje je SDP učinio prema Gorskom kotaru i ruralnim krajevima Hrvatske pokušati promijeniti, što se vidi i iz programa naše Vlade u kojem stoji da će Vlada predložiti izmjene zakonske regulative u cilju održivog razvoja brdsko-planinskih područja s naglaskom na ruralni razvoj, poljoprivredu, šumarstvo i drvnoprerađivačku industriju kao strateške odrednice. Osim toga, u program Vlade ulazi i donošenje novog zakona o potpomognutim područjima u koje će ući i Gorski kotar, kao i stvaranje novog sustava dodjele pomoći jedinicama lokalne samouprave, te svakako i promjena sustava indeksacije razvijenosti utemeljena na realnosti, a ne na ovim sadašnjim potpuno nerealnim kriterijima.«


Tražiti povjerenje


Koliko ćete kao saborska zastupnica moći pomoći u toj borbi za boljitak Gorskog kotara i ostalih ruralnih krajeva Hrvatske?


– Učinit ću sve što bude u mojoj moći da se stanje promijeni i vjerujem da ću uspjeti. Rješenje je u stvaranju poticajnog poslovnog i životnog okruženja i donošenju pravne regulative koja će ići u korist Goranima, a ne protiv nas. Za to ću se boriti. Ako pogledate program Vlade RH, vidjet ćete da se njegov velik dio odnosi upravo na ruralni razvoj, gospodarstvo, poduzetništvo i investicije. To je ključ i hrvatskog i goranskog uspjeha uvažavajući sve specifičnosti našega kraja. Prebivališe mi i dalje ostaje u Ravnoj Gori. No, temelj će mi biti ono što sam u kampanji i obećavala, a to znači da ću, kad god to bude moguće, biti na području Gorskog kotara jer je tu moja politička baza i nastojat ću raditi za boljitak Gorskog kotara, Primorsko-goranske županije, kao i svih područja Hrvatske.



Majda Burić rođena je 9. prosinca 1979. u Rijeci. Osnovnu školu završila je u Ravnoj Gori, a Opću gimnaziju u Delnicama da bi potom u Rijeci završila Filozofski fakultet, odsjek kroatistike. Već jedanaest i pol godina radi u struci, najprije u OŠ Ivanke Trohar Fužine pa u Dr. Branimira Markovića u Ravnoj Gori, a bila je i voditeljica županijskog stručnog vijeća za učitelje hrvatskog jezika.



Postoji li strah ili trema s obzirom na to da ste u saborskim klupama prvi put?


– Nimalo me nije strah rada u Saboru i u osnovi mi to nije ništa novo jer je iza mene punih 15 godina političkog rada i to u tijelima od općine do županije. Dakle, imala sam sustavni razvoj koji će mi itekako biti koristan jer sam sada prešla sve potrebne faze i došla do najviše. Sve što smo radili od razine općinskog vijeća i županijske skupštine vezano je uz ovo što sam sada počela raditi u Saboru. Nastojat ću opravdati povjerenje svih svojih birača, ali i svih ostalih birača pri čemu sigurno neću biti bezlični pojedinac koji se nikada neće javljati za riječ. Nastojat ću biti što glasnija, tražiti promjene i odgovore, ali sve na temelju dogovora s predstavnicima moje stranke jer nam je cilj zajednički – razvoj svakog dijela Hrvatske, a to znači i Gorskog kotara.