Epilog službeničke predstavke

MVEP će opozvati generalnu konzulicu Spomenku Cek

Denis Romac

Zgrada (druga lijevo) u New Yorku u kojoj se nalazi hrvatski konzulat

Zgrada (druga lijevo) u New Yorku u kojoj se nalazi hrvatski konzulat

Jučer nam se elektronskom porukom javila sama Spomenka Cek, koja je napisala da joj pravilnik Ministarstva vanjskih poslova ne dopušta istupati u medijima bez suglasnosti MVEP-a, te da će MVEP o svemu objaviti priopćenje



Hrvatska generalna konzulica u New Yorku Spomenka Cek, protiv koje je prekjučer podnesena službenička predstavka koja je tereti za višekratno i sustavno kršenje zakona i propisa, kako doznajemo iz dobro obaviještenih izvora, u postupku je opoziva s dužnosti.


Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) trebala su pak 24 sata za potvrdu informacije da je na Zrinjevac uopće stigla službenička predstavka protiv generalne konzulice.


Proces provjere


U odgovoru što smo ga jučer dobili iz ureda glasnogovornika MVEP-a ističe se kako je MVEP »odmah pokrenuo proces provjere navoda iz predstavke« te u suradnji s djelatnicima generalnog konzulata u New Yorku »poduzima sve potrebne mjere glede tog predmeta«.




I to je sve što nam je odgovoreno iz MVEP-a, tako da je većina naših pitanja ostala bez odgovora, poput pitanja gdje se u ovom trenutku nalazi generalna konzulica i prima li i dalje deviznu plaću, kao i pitanje za koliko je veleposlanika i generalnih konzula trenutačno pokrenut postupak razrješenja i koliko je veleposlanika i generalnih konzula proteklih godina, čekajući postupak razrješenja, boravilo u Hrvatskoj na deviznoj plaći i koliko je mjeseci to trajalo?


Jučer nam se elektronskom porukom javila i sama Spomenka Cek, koja je napisala da joj pravilnik MVEP-a ne dopušta istupati u medijima bez suglasnosti MVEP-a, te da će MVEP o svemu objaviti priopćenje.


Teško terećenje


Službenička predstavka, podsjetimo, teško tereti generalnu konzulicu koja je predstavljala Hrvatsku u New Yorku, a koja u dvije godine nije riješila nijedan konzularni predmet, niti je napisala ijednu gospodarsku bilješku, a nije ni posredovala niti u jednom značajnijem ugovoru između hrvatskih i američkih tvrtki. Spomenka Cek redovito je primala plaću od oko 6.400 dolara, a da zauzvrat, osim obilaska prijema i skupova, uopće nije radila svoj posao. Konzulica je, naime, kako se navodi u predstavci, namjerno krivotvorila godišnje izvješće konzulata MVEP-u lažno prikazujući da je obavljala konzularne poslove. Prekršila je i Bečku konvenciju jer nije dala nalog za notificiranje svog izbivanja iz SAD-a američkom State Departmentu, a već četiri mjeseca prima deviznu plaću koja premašuje plaću najviših hrvatskih dužnosnika, kao da je u inozemstvu, premda se nalazi u Hrvatskoj.