Epilog priče o pogrešno ovršenoj

MUP priznao pogrešku: Antonija Kolarić tuži sve zbog zloupotrebe osobnih podataka

Gabrijela Galić

»Zbog promjene prezimena i nedostatka ostalih podataka o osobi čiji se podaci o prebivalištu traže, Policijska uprava zagrebačka nije uvidjela da bi se u konkretnom slučaju, možda moglo raditi o drugoj osobi«, vele u MUP-u, a na naš upit hoće li u MUP-u možda netko odgovarati zbog učinjenog propusta, odgovor nismo dobili



Zagrepčanka Anonija Kolarić ovršena je greškom Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), odnosno Policijske uprave zagrebačke koja je na zahtjev odvjetnika koji je vodio Ovršni prijedlog dostavila krive osobne podatke. U MUP-u priznaju grešku, do koje, sudeći prema odgovoru kojeg smo dobili, vjerojatno ne bi bilo da je zahtjev za dostavom podataka sadržavao više informacija ili da su djelatnici policije od odvjetnika zatražili dodatne informacije. Naime, odvjetnik koji je vodio Ovršni postupak od MUP-a je zatražio podatke o dužnici navodeći samo njene osnovne podatke, odnosno ime i prezime te prebivalište.


»U vrijeme davanja konkretnih podataka u zbirci podataka o prebivalištu i boravištu niti jedna osoba s osobnim imenom Antonija Kolarić nije imala prijavljeno prebivalište u Zagrebu na adresi Dubravska 9. Međutim, ustanovljeno je da je na toj adresi do 1984. godine imala prijavljeno prebivalište osoba s imenom Antonija Kolarić, te je odvjetniku dostavljeno uvjerenje o njezinom trenutnom prebivalištu«, odgovoreno nam je iz MUP-a. Nakon našeg upita u policiji su obavili dodatnu provjeru i ustanovili kako je došlo do greške, zbog koje je ovršena kriva osoba.


Dodatna provjera u zbirci podataka o prebivalištu i boravištu, naime, pokazala je da u Zagrebu, na adresi Dubravska 9, prijavljeno prebivalište ima »osoba Antonija rođenog prezimena Kolarić«, a promijenjenog 2006. godine.




»Zbog promjene prezimena i nedostatka ostalih podataka o osobi čiji se podaci o prebivalištu traže, Policijska uprava zagrebačka nije uvidjela da bi se u konkretnom slučaju, možda moglo raditi o drugoj osobi«, vele u MUP-u, naglašavajući kako će o tim dodatnim činjenicama izvjestiti odvjetnika kako bi se obnovio postupak ovrhe. Na naš upit hoće li u MUP-u možda netko odgovarati zbog učinjenog propusta, odgovor nismo dobili.


Postupak ovrhe Antonije Kolarić, već je u postupku obustave. O tome je samu krivo ovršenu Antoniju jučer u telefonskom razgovoru izvjestio djelatnik HT-a objašnjavajući joj kako ta kompanija nije kriva što je ovršena te da je došlo do greške unutar sustava. Sredstva će joj biti vraćena, a najavljena joj je i pismena isprika i objašnjenje kako je do greške došlo. No, Antonija Kolarić, neće se zadovoljiti samo isprikom i povratom ovršenih sredstava. Cijeli slučaj naći će se na sudu, jer će oštećena Antonija ustrajati na tome da se sličan slučaj kompromitacije osobnih podataka više ne ponovi.


– Predala sam svu dokumentaciju odvjetnici. Ovo bi trebala biti pouka javnosti i svima unutar sustava da se takve stvari više ne događaju. Osobnim podacima se ne može olako postupati – ističe Antonija Kolarić koja je zbog greške sustava, jer nosi isto ime i prezime kao i stvarna dužnica, ovršena. Ponavlja kako se osobni podaci ne smiju kopromitirati te da se situacije poput ove koju ona proživljava ne smiju događati jer je nekom, možda bio loš dan ili mu se nije radilo. U ovom se slučaju, očito na svim razinama pogriješilo. Kompanija koja je s pravom dužnicom sklopila ugovor o usluzi trebala bi imati više podataka o njoj od imena i prezimena i adrese. Da je policiji uz zahtjev za dostavom osobnih podataka dostavljen JMBG, vjerojatno ne bi došlo do zamjene identiteta. To se, možda ne bi dogodilo i da je policija u prvom »naletu« malo bolje pogledala zbirku podataka ili zatražila dodatne podatke od odvjetnika.