Planiran novi incident

MUP: Imamo informaciju da navijači planiraju prekinuti utakmicu

P. N.

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Sve prikupljene informacije promptno su, ističe MUP, dostavljene francuskoj policiji. Također, Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je sinoć dodatna četiri policijska službenika kao ispomoć francuskoj policiji.



ZAGREB – Ministarstvo unutaranjih poslova (MUP) potvrdio je informaciju koju je nešto ranije javno objavio sindikat policije: policija ima saznanja da su i za večerašnju utakmicu između Hrvatske i Španjolske planirani izgredi s ciljem prekida utakmice. Skupina navijača navodno kani prekinuti utakmicu pirotehnikom, utrčavanjem na teren te isticanjem raznoraznih neprimjernih simbola.


Sve prikupljene informacije promptno su, ističe MUP, dostavljene francuskoj policiji. Također, Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je sinoć dodatna četiri policijska službenika kao ispomoć francuskoj policiji.


Podsjetimo, nešto ranije Nacionalni sindikat policije također je upozorio na navodno planirani prekid utakmice, dodajući da skupina navijača, prema informacijama policijskog sindikata, utakmicu planira prekinuti nakon 30. minute i to napadom na suca.




Sindikat je uputio pismo predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović tražeći njenu pomoć kako bi se dogovorilo da francuski policijski dužnosnici priteknu upomoć hrvatskim kolegama koji su u Francuskoj na ispomoći, s obzirom na nedavni incident te na saznanja o mogućnosti novog nasilja na EURO-u.ć


Nacionalni sidikat policije ujedno je poručio da je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u svom priopćenju o incidentu koji se dogodio na nogometnoj utakmici Hrvatksa – Češka iznio neistine.


Iz sindikata su potvrdili da je sedam dana prije incidenta na utakmici Hrvatska – Češka hrvatska policija saznala da bi jedna manja grupa navijača mogla izazvati incident te da je tu informaciju odmah prenijela francuskim kolegama, a upozorenje je i ponovljeno 24 sata prije nogometnog susreta. Nacionalni sindikat policije napominje da je unatoč upozorenjima reakcija francuske policije tada izostala.


Podsjetili su i da je iz hrvatskog MUP-a u Francusku u početku poslano samo sedam policijskih dužnosnika što je premali broj za takve situacije.Ujedno podsjećaju  da je MUP jučer poslao u Francusku još četvoricu policajaca, što je po njihovu mišljenju takopđer premalo. Sindikalisti smatraju da odgovornost za takvu situaciju snosi ministar Vlaho Orepić.


Sindikat je o svojim saznanjima obavijestio Ured Predsjednice RH, te Ured hrvatskog premijera.