Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1
Sutra: 1° 1° 1
23. siječnja 2019.
Zakon u raspravi

MRSIĆ: STIŽE PRIVATIZACIJA ZDRAVSTVA NA MALA VRATA

MRSIĆ: STIŽE PRIVATIZACIJA ZDRAVSTVA NA MALA VRATA
MRSIĆ: STIŽE PRIVATIZACIJA ZDRAVSTVA NA MALA VRATA
Autor:
Objavljeno: 18. travanj 2018. u 18:30 2018-04-18T18:30:00+02:00

Zakon o zdravstvenoj zaštiti koji se upravo nalazi u javnoj raspravi, na mala vrata uvodi privatizaciju zdravstva, čime će se omogućiti liječenje bogatima, a siromašni će »ostati doma jer neće moći platiti zdravstvenu uslugu – poručio je nezavisni zastupnik Mirando Mrsić. Zakon koji doktore u primarnoj zdravstvenoj zaštiti od koncesionara pretvara u privatnike imat će, tvrdi, dalekosežne posljedice za građane jer će dovesti u pitanje dostupnost zdravstvenih usluga. Privatizacija primarne zdravstvene zaštite uvod je u kompletnu privatizaciju zdravstva, a njome se, upozorava Mrsić, solidarno javno zdravstvo trajno ukida.

– Našim novcem financirat ćemo privatnike, a građani od toga neće imati nikakve koristi. Ako obolite od leukemije, liječenje će vas koštati desetke i stotine tisuća eura. Tome treba jasno reći ne – poručuje Mrsić. U sustavu privatnih ordinacija liječnici će, objašnjava, postati poslodavci i nastojati maksimizirati profit i minimizirati trošak. Domovi zdravlja se ukidaju, vikend-dežurstava će biti sve manje, a kad se ordinacije budu mogle naslijediti ili prodati, s njima će se prodavati i osiguranici, upozorava Mrsić, kojem je neprihvatljivo da se osiguranici i zdravlje pretvaraju u robu, a zdravstvo u profitabilnu granu.

Mrsić je konferenciju održao zajedno sa Spomenkom Avberšek, bivšom sindikalnom čelnicom, a sada članicom SDP-a. Jedini je cilj spornog zakona, tvrdi Avberšek, totalna privatizacija PZZ-a kao temelja zdravstvenog sustava, a kroz zdravstveni turizam stavit će zdravstvo na tržište gdje se usluge plaćaju »u kešu«.
– Ni sada ne možemo do liječnika, a tada ćemo još manje – upozorava Avberšek i poziva na obranu javnog zdravstva. Svoj nastup s SDP-ovim disidentom ne smatra spornim, jer bi se svi, kaže, kako su se borili za Istanbulsku konvenciju, trebali boriti i za javno zdravstvo.  

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka