Opovrgnute tvrdnje medija

MORH: Ne postoji zapovjed NATO-a da Hrvatska nadzire slovenski i mađarski zračni prostor

Hina

Ilustracija / Foto Reuters

Ilustracija / Foto Reuters

U MORH-u je Hini rečeno da ne mogu komentirati članak na portalu defender.hr jer, kažu, ne znaju na temelju kojih informacija je članak uopće napisan budući da "ne postoji nikakva zapovijed o nadzoru slovenskog i mađarskog zračnog prostora



ZAGREB – Ministarstvo obrane (MORH) u petak je opovrgnulo pisanje pojedinih medija da će hrvatski borbeni avioni MiG-21 prema potrebi nadzirati zračni prostor NATO-ovih članica Mađarske i Slovenije, ističući da ne postoji nikakva zapovijed zrakoplovnog operativnog središta Torrejón (CAOC TJ) u Španjolskoj u tom smislu.


Portal defender.hr objavio je, a drugi mediji prenijeli, vijest da je iz NATO-ovog zrakoplovnog operativnog središta Torrejón stigla zapovijed da će Hrvatska po potrebi nadzirati zračni prostor Mađarske i Slovenije.


U MORH-u je Hini rečeno da ne mogu komentirati članak na portalu defender.hr jer, kažu, ne znaju na temelju kojih informacija je članak uopće napisan budući da “ne postoji nikakva zapovijed o nadzoru slovenskog i mađarskog zračnog prostora”.




Defender.hr objavio je da su Mađari u četvrtak prizemljili borbenu eskadrilu Gripena dok se ne utvrdi uzrok nesreće jednog od njih u blizini zrakoplovne baze Kecskemet.


Hrvatski borbeni avioni MiG-21 prema potrebi nadzirat će zračni prostor Mađarske i Slovenije, koja nema borbeno zrakoplovstvo i kojoj su Mađari nadzirali zračni prostor u sklopu NATO saveza, tvrdi defender.hr.