Kemijski tretirano meso

MM Mesna industrija u problemima: U svinjetini iz Belgije utvrđena povećana količina antibiotika sulfadijazina

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Iz Hrvatske agencije za hranu navode da je meso na tržištu Hrvatske distribuirala MM Mesna industrija iz Krašića, koja je, s obzirom da se to meso više ne nalazi na tržištu, odmah pokrenula opoziv od potrošača.



ZAGREB – Hrvatska agencija za hranu izvijestila je u petak da je zbog povećane količine antibiotika s tržišta opozvano svježe svinjsko meso iz Belgije koje se više ne nalazi na tržištu, a distributer tog mesa MM Mesna industrija pozvala je kupce koji su moguće to meso zamrznuli da ga vrate.


Putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Hrvatska je zaprimila obavijest o rezultatu samokontrole subjekta u poslovanju s hranom iz Belgije kojim je utvrđena povećana količina antibiotika sulfadijazina u trupovima zaklanih svinja. Količina navedenog lijeka veća je od maksimlno dopuštene količine te se takvo meso smatra neprikladnim za prehranu ljudi, navode iz Hrvatske agencije za hranu.


Životinje su u Belgiji zaklane 7. studenog ove godine, a obavijest je nadležnom tijelu upućena 6. prosinca.




Iz Hrvatske agencije za hranu navode da je meso na tržištu Hrvatske distribuirala MM Mesna industrija iz Krašića, koja je, s obzirom da se to meso više ne nalazi na tržištu, odmah pokrenula opoziv od potrošača.


I MM Mesna industrija je putem svojih internet stranica obavijestila o prisutnosti antibiotika sulfadiazina u dijelu pošiljke svježeg svinjskog mesa iz Belgije.


Iz MM Mesne industrije također navode kako su temeljem hitne obavijesti od 6. prosinca obaviješteni da je uzorkovanjem svinjskog trupa, provedenog 7. studenoga u klaonici Noordvlees Van Gool u Belgiji utvrđen sulfadiazin, antibiotik koji se koristi u liječenju svinja na farmama.


Riječ je o mesu koje je na hrvatsko tržište distribuirano 11. studenoga, a opoziv i povlačenje se odnose na svježe rasječeno i nerasječeno svinjsko meso i iznutrice (LOT: 161109HR) te svježe vakumirana svinjetina (LOT broj: 161110).


Distribuirano je isključivo svježe meso, ali postoji mogućnost da su neki od kupaca zamrznuli meso za vlastite potrebe, navode iz MM Mesne industrije i te kupce mole da meso vrate na mjesto kupnje uz predočenje računa.


Iz MM Mesne industrije se ispričavaju kupcima »zbog moguće neugodnosti uzrokovane povratom proizvoda«.