Pokušaj podmićivanja

MITO IZ SABORSKIH KLUPA: Hedl vjeruje da saborski zastupnik neće izbjeći optužnicu za podmićivanje

Hina

snimio Davor Kovačević

snimio Davor Kovačević

Hedl je također kazao kako je u svezi nuđenja mita od strane Franje Lucića dao iskaz Uskoku i kako je činjenica da je Državno odvjetništvo shvatio da je riječ o kaznenom dijelu. »Istraga je otvorena i Lucić će dati svoju stranu priče, ali ovo je teško obranjivo«, zaključio je Drago Hedl.



OSIJEK – Novinar Telegrama Drago Hedl u srijedu je izrazio uvjerenje da će optužnicom rezultirati istraga koju je Uskok pokrenuo protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića zbog sumnje da je njemu nudio mito kako ne bi pisao o njegovim poslovnim transakcijama.


»Logično je da je Uskok pokrenuo istragu jer je Lucićeva ponuda bila vrlo eksplicitna, on nije govorio u slikama niti je ponudu pokušao zakamuflirati, dao je otvorenu i jasnu ponudu«, kazao je Hedl. Po njegovim riječima. pokretanje istrage logično je i zbog činjenice da već postoji slična praksa, a tiče se slučaja nekadašnjeg gradonačelnika Vukovara Željka Sabe.


Po Hedlovom mišljenju, ta dva slučaja vrlo su slična. Hedl je također kazao kako je u svezi nuđenja mita od strane Franje Lucića dao iskaz Uskoku i kako je činjenica da je Državno odvjetništvo shvatio da je riječ o kaznenom dijelu. »Istraga je otvorena i Lucić će dati svoju stranu priče, ali ovo je teško obranjivo«, zaključio je Drago Hedl.




Komentirajući Lucićevu izjavu da Hedl »nije ni službena ni pravna osoba«, Hedl je rekao da je Franjo Lucić od početka znao da razgovara s novinarom Dragom Hedlom.


Uskok je u srijedu izvijestio da je donio rješenje o provođenju istrage protiv HDZ-ovog saborskog zastupnika Franje Lucića zbog sumnje da je davao mito novinaru. U nalogu za istragu stoji da je Lucić, 26. srpnja u Požegi, »novinaru koji je prikupljao informacije o poslovnim i financijskim transakcijama njega kao zastupnika u Hrvatskom saboru i njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše novinarski članak na temelju informacija koje je prikupio, jer bi mu isti štetio kao zastupniku u Hrvatskom saboru i kao poduzetniku«.


Lucić je ranije rekao da nije nudio mito novinaru Hedlu. Istaknuo je da želi dokazati svoju nevinost nakon »harange koja se već deset godina vodi protiv njega, njegove obitelji i tvrtke« u kojoj »svim nadzorima« nisu utvrđene nepravilnosti.


Smatra da je riječ o političkom motivu njegovih protivnika na razini Požeško-slavonske županije koji žele oblatiti njegovo ime, prezime i obitelj.