Vlada se priprema

MINISTRI ĆE OPET U “ŠKOLU” Što hrvatskoj vlasti donosi preuzimanje kormila Europske unije 2020. godine

Irena Frlan Gašparović

Zagrebačka lokacija za sastanke bit će spremna četiri do šest mjeseci prije početka predsjedanja / arhiva NL

Zagrebačka lokacija za sastanke bit će spremna četiri do šest mjeseci prije početka predsjedanja / arhiva NL

Ministri koji će predsjedati sastancima vijeća morat će naučiti kako voditi sastanke i pregovore, pa se planira da im se organiziraju tečajevi u Bruxellesu. Bude li potrebe, neki će moći proći i tečajeve jezika



 U srijedu, 15. siječnja 2020. godine, svečano će biti otvoreno hrvatsko predsjedanje Europskom unijom. Godinu i devet mjeseci prije nego što Hrvatska preuzme kormilo EU-a, mnogi detalji još su nepoznati, ali oko svečanosti otvaranja, čini se, nema dilema. Rezervirano je i mjesto i vrijeme, a datum, naravno, nije slučajan – riječ je o datumu međunarodnog priznanja Hrvatske.



Troškovi predsjedanja variraju od države do države, a Hrvatska se, u svojim procjenama, oslanja na iskustva nekih novih članica poput Slovačke i Estonije. Prema dostupnim informacijama, trošak hrvatskog predsjedanja EU-om trebao bi biti maksimalno do 70 milijuna eura. No, odluku o gornjoj granici troška Vlada tek treba donijeti. Pred sam kraj 2019. godine Vlada će formalno donijeti i hrvatski program predsjedanja EU-om. O temama se već počelo raspravljati pa se okvirno planira da Hrvatska na dnevni red stavi razvoj i zapošljavanje, s naglaskom na zapošljavanje mladih, zatim sigurnost, energetsku i prometnu povezanost te proširenje Unije. No, mnoge teme diktirat će i same okolnosti, koje trenutačno nije moguće predvidjeti.



Prilagodba




Ceremonija otvaranja samo je jedan od stotine događaja koje će Hrvatska, kao predsjedateljica, morati organizirati ili voditi. Tijekom šestomjesečnog predsjedanja u Bruxellesu će se, prema procjenama, održati oko 1.400 sastanaka, dok se u Hrvatskoj očekuje oko 250 sastanaka radnih tijela, dvadesetak sastanaka na ministarskoj razini i barem jedan sastanak premijera i predsjednika država članica EU-a. Prema neslužbenim informacijama, taj summit bit će svojevrsna repriza Zagrebačkog summita iz studenoga 2000. godine, kada su se u Zagrebu okupili šefovi država i vlada tadašnjih 15 članica EU-a i čelnici zemalja jugoistočne Europe. Organiziranjem summita obilježit će se 20. obljetnica tog skupa, a naši sugovornici tvrde da će mnogi detalji biti isti kao prije dva desetljeća, uključujući i mjesto održavanja sastanka. No, okolnosti i igrači u Europi i u Hrvatskoj u međuvremenu su se, naravno, promijenili. Pa je, primjerice, prije dva desetljeća sastankom u Zagrebu supredsjedao Jacques Chirac, a sada se u toj ulozi računa na Emmanuela Macrona.


Za razliku od summita, čiji su organizacijski okviri zadani, za ministarske i druge sastanke potrebno je pronaći prikladnu lokaciju. Kako doznajemo, u Zagrebu se za tu svrhu razmatra nekoliko zgrada. »Sigurno je da nećemo ništa novo graditi, nego da će se prenamijeniti neki postojeći prostor«, kaže naš sugovornik upoznat s pripremama za predsjedanje EU-om. Prema neslužbenim informacijama, jedna od lokacija o kojoj se razmišlja je zgrada u Novom Zagrebu koja je trebala služiti kao regionalni centar za poduzetništvo, a čija se izgradnja financira sredstvima EU-a. No, odluka još nije donesena, a jedino što se sigurno zna jest da će zgradu koja bude odabrana, trebati prilagoditi. To, među ostalim, znači da, primjerice, iz sigurnosnih razloga mora imati više ulaza, da mora imati dvorane različitih veličina, da u nju treba smjestiti prevoditeljske kabine, da mora imati prikladnu garderobu, pa i ambulantu… Očekuje se da će zagrebačka lokacija za sastanke biti spremna četiri do šest mjeseci prije samog početka predsjedanja.


Kadrovska pojačanja


Zbog predsjedanja državna uprava morat će se i kadrovski pojačati. Prema ranijim informacijama, u hrvatskoj Misiji pri EU-u u Bruxellesu za vrijeme predsjedanja trebalo bi raditi oko 220 ljudi. Trenutno ih je tamo 90-ak, što znači da u narednom razdoblju treba educirati i poslati u Bruxelles oko 130 ljudi. Edukacija će krenuti ujesen. S obzirom na opseg posla, izvjesno je da će državnoj upravi trebati i dodatni kadrovi. Neslužbeno se može čuti da se planira da zapošljavanje bude na ograničeno vrijeme, samo za potrebe predsjedanja EU-om. Moguće je da će zbog toga trebati mijenjati zakon kako bi zapošljavanje na određeno vrijeme moglo trajati dulje od godine dana – odnosno, onoliko koliko će biti potrebno za predsjedanje – te da se može sklopiti više ugovora o djelu. Oko toga se, međutim, još vode rasprave.


Zbog predsjedanja EU-om, i ministre u vladi Andreja Plenkovića čeka povratak u »školu«. Ne sve, nego one koji će predsjedati sastancima vijeća. Riječ je, primjerice, o ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću, ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću, ministru rada Marku Paviću, ministrici obrazovanja Blaženki Divjak… Ministri moraju naučiti kako voditi sastanke i pregovore, pa se planira da im se u drugoj polovini sljedeće godine organiziraju tečajevi u Bruxellesu. Bude li potrebe, neki od njih moći će proći i tečajeve jezika. Bez obzira na to što sastanke mogu voditi na hrvatskom jeziku, jezične vještine dobro dođu u neformalnim razgovorima s kolegama, pogotovo kada treba usuglasiti stajališta oko neke osjetljivije teme.