Vruća fotelja

MINISTAR OPET NA LEDU Je li premijer odustajanjem od poreza na nekretnine otvorio lov na Marića?

Jagoda Marić

Odustajanje od poreza na nekretnine, ali i cirkus koji će uslijediti nakon objave revizorskih izvješća za Agrokor, može jako štetiti stranci, a elegantno bi rješenje bio Marićev odlazak iz Vlade. Toga je navodno svjestan i Marić, pa je otvorena opcija po kojoj možda i on sam odluči otići iz Vlade



Kad je početkom svibnja ministar financija Zdravko Marić preživio glasovanje o opozivu u Saboru, neki su zastupnici HDZ-a već tada najavljivali da će njegova pozicija opet doći u pitanje. Procjenjivali su da će njegova uloga u Agrokoru ponovo doći na dnevni red na jesen kad se objave financijska izvješća i procjene vrijednosti te kompanije. Vjerovali su da će to opet otvoriti pitanje Marićeve uloge u Agrokoru, posebice kad su u pitanju financijska izvješća te kompanije.


Kako je među njima bio poveliki broj koji nisu bili oduševljeni Marićevim imenovanjem na mjesto ministra financija ni u Vladi Tihomira Oreškovića, a ni kasnije u Vladi Andreja Plenkovića, novinari su ih u saborskim hodnicima provocirali pitanjima zašto sada nisu pokazali svoje neslaganje i glasali za smjenu ministra koji im nije sjeo od samog početka, a odgovor je uvijek bio da oni neće rušiti svoju Vladu. Iako je najveći broj tih istih zastupnika manje od godinu dana ranije srušio HDZ-ovu Vladu koju je vodio Orešković.


To možda najbolje opisuje Marićevu poziciju u HDZ-ovoj Vladi. Bio on uspješan ili ne, velikom broju HDZ-ovaca Marić ne paše. Neslužbeno su spremni nabrajati njegove grijehe, od toga da je Marić pristao biti mandatar Vladi koju je pokušao složiti Tomislav Karamarko, za što su mu svi dali svoj potpis, do četverogodišnje uloge u Agrokoru, ili loše osmišljenog poreza na nekretnine. Marić je za dobar dio HDZ-ovaca izvanzemaljac, čovjek koji nije njihov, ali s druge strane dok god ga premijer Andrej Plenković snažno zagovara i oni ga trpe. I čekaju da izvanredni povjerenik u Agrokoru Ante Ramljak objavi revizorska izvješća o stanju u tom koncernu. I da se Marićeva pozicija opet zaljulja.


Direktiva s vrha




No, je li se Marićeva pozicija zaljuljala i prije toga? Porez na nekretnine koji je Marić posljednjih mjeseci snažno branio, premijer je odlučio odgoditi i popraviti. Nije tajna da većina HDZ-ovaca ne želi taj porez i da su za njega digli ruku po direktivi s vrha. Prije deset mjeseci glasali su za taj porez zato što je stranka tako rekla, sad mu se protive jer je to, objašnjavaju, loše za Hrvatsku i stranku, jer se narod protivi porezu. Najmanje desetak njih pitali smo posljednja dva dana što im to smeta kod poreza na nekretnine i osim uobičajenih fraza da će se oporezivati teško stečena imovina običnim građanima ili nekretnine koje su im ostavili očevi, nisu nudili odgovore koji bi sugerirali da su sada, desetak mjeseci nakon što su digli ruku za Zakon o lokalnim porezima, puno bolje proučili desetak članaka koji se odnose na porez na nekretnine. No, sad je situacija drukčija. Premijer je prije mjesec dana, popuštajući pred pritiskom dijela javnosti, otvorio lov na porez na nekretnine. A, možda i na Zdravka Marića, rezonira dio HDZ-ovaca. Zasad su prilično oprezni oko krajnjeg zaključka.


Najotvoreniji je zasad po tom pitanju bio ministar državne imovine Goran Marić. On se sredinom kolovoza oglasio objavom na Facebooku, u kojoj je podsjetio da u vrijeme donošenja poreza na nekretnine njegovo ministarstvo nije postojalo, te da je zakon donesen bez potrebnih analiza i procjena učinaka. No, i Goran Marić i ostali članovi Vlade zaboravili su, čini se, da su oni sami na Vladi donijeli zaključaka kojem i za taj zakon i za još šest poreznih zakona omogućuju da idu u saborsku proceduru bez procjene učinaka, koji će se sačiniti dvije godine nakon donošenja.


Rješavanje Mosta


Je li Goran Marić i prije objave iščekivanih izvješća za Agrokor naslutio da njegov prezimenjak ne stoji najbolje kod premijera? Ili Plenković i dalje stoji iza svog ministra financija kako je to bilo u slučaju Agrokora, kad ga je toliko branio da je srušio Vladu s Mostom? Plenković tada, upozoravaju naši sugovornici iz HDZ-a, nije imao drugog izbora, a dodaju i da je vjerojatno zaključio da Vlada s Mostom, koji se ponašao kao oporba, nema dobru budućnost, pa mu je pokušaj rušenje ministra financija bio samo povod da se riješi Mosta. Prikazuju to gotovo kao da je Plenkoviću zapravo bilo stalo jedino do toga da istjera Most iz Vlade, a da mu je Marićeva sudbina bila sporedna. Ako premijer procijeni da za njegovu poziciju više nije dobro braniti Zdravka Marića, imat ćemo novog ministra financija, uvjerava jedan HDZ-ovac. Porez na nekretnine u tom bi slučaju mogao opet biti samo povod, nikako stvarni uzrok. Pa i Plenković je, kao i svi ostali HDZ-ovi ministri, i zastupnici podržao taj porez.


No, ima i onih koji tvrde da se Plenković neće lako riješiti ministra za kojeg zna da će mu do zadnjeg dana biti lojalan, i koji sigurno u stranci neće raspirivati nikakvo nezadovoljstvo, jer i nije član stranke.


– Premijeru, za kojeg još uvijek u dijelu stranke postoji uvjerenje da nije do kraja »naš« sigurno dobro dođe ministar koji tako ne misli i koji u stranci nema bazu koju bi mogao poticati na nezadovoljstvo. Marić i Plenković se, iako je teško reći kakvi su im sada odnosi, sigurno dobro razumiju, kaže jedan naš sugovornik.


On spada u skupinu onih koji vjeruju da ni Marić ni Plenković ideološki ne pripadaju »pravom« HDZ-u, što god to bilo, a u tu skupinu uključuje još podosta ministara, pa vjeruje da će se oni i držati skupa. Ipak u toj su struji HDZ-a uvjereni da odustajanje od poreza na nekretnine, ali i, kako kažu cirkus koji će uslijediti nakon objave revizorskih izvješća za Agrokor, može jako štetiti stranci, a elegantno bi rješenje bio Marićev odlazak iz Vlade. Pogotovu što veliki broj ljudi iz dijela HDZ-a koji ne podržavaju Marića, nije oduševljen ni micanjem HOS-ove ploče iz Jasenovca, pa bi im, napominju naši sugovornici, premijer, ako pritisak bude velik, mogao popustiti na promjeni ministra financija.


Tiša manjina


Ima u HDZ-u i onih koji smatraju da je Marić dobar ministar, jedan od rijetkih u sadašnjoj Vladi koji ima opipljive rezultate, ali ta je skupina puno tiša. Jedan od HDZ-ovih dužnosnika tako nam je u petak rekao da se nitko, ali baš nitko iz stranke nije bunio zato što HDZ-ov gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara povećava prirez, odnosno namet na plaće i to baš one koje dobivaju, primjerice, liječnici ili IT stručnjaci, za koje se stranka klela da ih želi zadržati u Hrvatskoj pa je taj argument iznosila i kad se mijenjao porez na dohodak. No, i oni su uvjereni da će se Marićeva pozicija, koja se do jučer činila tako sigurnom, propitivati i u svjetlu poreza na nekretnine, ali i izvješća u Agrokoru koja se tek iščekuju. Ne sumnjaju da je svega toga svjestan i Marić, pa nude i opciju po kojoj nakon svega možda i on sam odluči otići iz Vlade, posebice jer će rijetki u HDZ-u plakati za njima. Za to vrijeme, kažu u Ministarstvu financija, njihov šef radi na pripremi proračuna za sljedeću godinu kojeg bi trebao predstaviti javnosti u studenom. No, prije toga Saboru bi trebao predstaviti izmjene zakona kojim se regulira porez na nekretnine, a tad će biti puno jasnije i kakav je njegova budućnost.