Bez podrške

MILO ZA DRAGO ‘Glasovat ćemo za Pejčinović Burić kao što je HDZ podržao Vesnu Pusić’

Dražen Ciglenečki

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

HDZ, naime, nije podržao Pusić, koju je vlada Zorana Milanovića krajem 2015. kandidirala za glavnu tajnicu UN-a. No, šanse Marije Pejčinović nisu slabe. Bila bi tek druga žena na čelu Vijeća Europe, dolazi iz postkomunističke Europe, a nije zanemarivo to što pripada pučanima



ZAGREB Ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić skoro cijeli je tjedan u Strasbourgu lobirala za svoju kandidaturu za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Predstavljala se nacionalnim izaslanstvima u Parlamentarnoj skupštini VE, kao i političkim grupacijama koje su transnacionalne. To joj je i državna obveza s obzirom na to da ju je kandidirala Vlada Andreja Plenkovića. HDZ-ovka Marija Pejčinović Burić, koja pripada Europskoj pučkoj stranci, ima protukandidata liberala iz Belgije, Didiera Reyndersa, njihovog ministra vanjskih poslova. Odluka o novom glavnom tajniku past će 25. lipnja, a u tajnom glasovanju će sudjelovati i izaslanstvo Sabora u Parlamentarnoj skupštini.


Za troje HDZ-ovaca, voditeljicu izaslanstva Sanju Puticu i članove Davora Stiera i Mariju Balić, podrazumijeva se da će glasovati za Mariju Pejčinović Burić. Kad je ona nedavno, nakon što su otpala dva kandidata, ušla u uži izbor, premijer Andrej Plenković izjavio je da je to sjajan uspjeh za nju i Hrvatsku.


Glasanje u Strasbourgu


– Ona je kvalitetna ministrica i ima sve kvalitete da bude glavna tajnica Vijeća Europe. Bila bi u tom slučaju najviša hrvatska dužnosnica ikad odabrana »trijažom«, a ne u nekakvoj kvoti – istaknuo je Plenković.




Ali, u Parlamentarnoj skupštini su i dva zastupnika oporbe u Saboru, član Predsjedništva SDP-a Domagoj Hajduković i potpredsjednik GLAS-a Goran Beus Richembergh. Kad se u Saboru 19. lipnja 2017. glasovalo o potvrđivanju Marije Pejčinović Burić za ministricu, njih su obojica, kao i cijela opozicija, bili protiv. No, ovaj će se put o njoj glasovati u Strasbourgu. 


– Stranka treba zauzeti stav o tome kako ću ja glasovati u Vijeću Europe – rekao nam je Hajduković. 


Pitali smo stoga predsjednika SDP-a Davora Bernardića.


– Budući da je riječ o izaslanstvu Sabora, Klub zastupnika SDP-a će raspravljati o našem stavu o izboru glavnog tajnika VE. No, moram reći da je Marija Pejčinović Burić neprimjetna kao ministrica i da Hrvatska zapravo nema vanjsku politiku – ističe Bernardić.


Sljedeća nam je onda instanca bio predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk.


– Napišite da sam rekao da će SDP u Vijeću Europe glasovati za Mariju Pejčinović Burić jednako kao što je HDZ Vesnu Pusić podržao za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda – nije okolišao Bauk.


Dobre šanse


HDZ, naime, nije podržao današnju zastupnicu GLAS-a, koju je Vlada Zorana Milanovića krajem 2015. kandidirala za glavnu tajnicu UN-a. Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko govorio je u to vrijeme da je Vesna Pusić loša kandidatkinja, a protiv nje je bila i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Premijer Tihomir Orešković je u travnju 2016. dao podršku Vesni Pusić, ali njegova je Vlada tada bila već ozbiljno rastrojena.


Gordan Jandroković se u svojstvu glasnogovornika Kluba zastupnika HDZ-a distancirao od potpore koju je Orešković dao Milanovićevoj ministrici vanjskih poslova. Ocijenio je da »njezini politički rezultati i iskustvo nisu dovoljno da bi se kandidirala za tako važnu i prestižnu dužnost«. Pojedini HDZ-ovi zastupnici su i potpisali peticiju protiv kandidature Vesne Pusić, koja je naposljetku bila neuspješna. Šanse Marije Pejčinović nisu slabe. Bila bi tek druga žena na čelu Vijeća Europe, dolazi iz postkomunističke Europe, a nije zanemarivo to što pripada pučanima.


Tajna Gorana Beusa Richembergha


Bez obzira na to što će se u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe o glavnom tajniku glasovati tajno, naravno da je javnost u Hrvatskoj zainteresirana hoće li zastupnici koje je Sabor tamo poslao podržati članicu hrvatske Vlade ili, pak, njezinog protukandidata stranca. Ali, zastupnik GLAS-a u Parlamentarnoj skupštini Goran Beus Richembergh uvredljivim smatra pitanje za koga će glasovati.


– S kojim mi pravom postavljate ovakvo pitanje – upitao nas je začuđeni Beus Richembergh kad smo ga jučer zamolili da nam kaže kako će se izjasniti kad ovo glasovanje bude na dnevnom redu.


Inzistirao je da će se glasovati tajno i da »nismo u komunizmu da bih deklarirao za koga ću glasati u tajnom glasanju«. On će, dakle, 25. lipnja sudjelovati u tom glasovanju, ali osim njega nitko neće znati je li na listiću zaokružio ime Marije Pejčinović Burić ili Didiera Reyndersa, koji je liberal kao i zastupnik GLAS-a. To je tajna koju će Beus Richembergh vjerojatno odnijeti u grob.


Picula: Ne mogu biti protiv Ivane Maletić samo zato što nije moja opcija


Idući će tjedan još dvoje SDP-ovaca biti u poziciji da u jednoj međunarodnoj instituciji odlučuje o visokoj dužnosnici HDZ-a. Europski zastupnici Biljana Borzan i Tonino Picula glasovat će o potpredsjednici HDZ-a Ivani Maletić, koja je kandidatkinja za hrvatskog člana Europskog revizorskog suda. U ponedjeljak ju je, omjerom glasova 11-8, podržao Odbor za proračunski nadzor. Stav Europskog parlamenta nije obvezujući za Europsku komisiju, ali ipak ima određenu težinu.


– Pretpostavljam da je kolegica Maletić kompetentna, a neću protiv nje glasovati samo zato što je u meni suprotnoj političkoj opciji, rekao nam je Picula.