Razrješenje nije dovoljno

MILI BRATE Jelenić pred velikom odlukom, mora odlučiti: Ili DORH, ili masoni

Dražen Ciglenečki

Foto Pixsell

Foto Pixsell

Jelenićeva situacija možda nije jedina koju će Vlada trebati riješiti jer u DORH-u možda ima još masona. Pojedini oporbeni zastupnici tražili su i da se objavi tko su sve masoni u Vladi i Saboru



ZAGREB – U Saboru su jučer zastupnici raspravljali o prijedlogu odluke da se razriješi glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića i ona će u petak, ako bude kvoruma, biti izglasana.


Budući da je formalno Jelenić sam podnio zahtjev za razrješenje, ni parlamentarna većina, ni oporba ne protive se tome. Ali, još se ne zna hoće li Jelenić nakon smjene obnašati dužnost zamjenika glavnog državnog odvjetnika ili će se radije opredijeliti za masone.


Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković još je prije tjedan dana u izjavi za naš list ustvrdio da u Državnom odvjetništvu, kao i u sudstvu, nema mjesta za slobodne zidare i da stoga očekuje da Jelenić napusti svoju masonsku ložu.




Na tom smo tragu DORH-u uputili upit što će Jelenić učiniti, hoće li se odlučiti za ostanak u sustavu u kojem je zaposlen već 28 godina ili za masone, ali ni nakon sedam dana nam nije odgovoreno.


Po svemu sudeći, niti Bošnjaković ne zna Jelenićeve planove jer o njima jučer nije ništa rekao u Saboru. Premda su ga oporbeni zastupnici pitali što namjerava napraviti, hoće li pokrenuti stegovni postupak protiv zamjenika glavnog državnog odvjetnika Jelenića ako se on ne bi iščlanio iz masona.


– Gospodin Jelenić će trebati odrediti je li član masona ili nije, u isto vrijeme dok je zamjenik glavnog državnog odvjetnika. Ne može se biti i državni odvjetnik, i pripadnik jedne takve tajne organizacije, koja izaziva podozrenje i čiji rad nam do kraja nije jasan, upozorio je jučer i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić.


No, Jelenićeva situacija možda nije jedina koju će Vlada trebati riješiti jer u DORH-u možda ima još masona. Bošnjaković nije jučer ni o tome ništa rekao. Osim toga, pojedini oporbeni zastupnici tražili su i da se objavi tko su masoni u Vladi i Saboru.


Mostovac Nikola Grmoja predložio je da se od saborskih zastupnika i članova Vlade zatraži da se izjasne jesu li u masonskoj ili nekoj drugoj tajnoj organizaciji te da se zakonski propiše kaznenu odgovornost za one koji bi prešutjeli tu informaciju.


Grmoja je i insinuirao da su Peđa Grbin i Orsat Miljenić koji su, suprotno drukčijem stavu Kluba SDP-a, 2018. podržali imenovanje Jelenića za glavnog državnog odvjetnika, možda također masoni.


Grbin je, pak, istaknuo da ne postoje zakonski kriteriji za definiranje članstva u organizacijama koje nije kompatibilno s dužnošću glavnog državnog odvjetnika.