Zagreb i Split

MARŠ ZA ZNANOST: U subotu će se marširati protiv globalnog zaglupljenja

Ljerka Bratonja Martinović

snimio Damir Škomrlj

snimio Damir Škomrlj

"Ne želimo da se evolucija negira, da se spoznaje o našoj prošlosti kao vrste izbacuju iz školskih programa. Želimo da Hrvatska bude zemlja koja se oslanja na znanost i stručnost u školstvu i zdravstvu, a javne politike temelji na znanstvenim podacima umjesto na predrasudama."



Ovogodišnji Marš za znanost održat će se u subotu, 14. travnja, u Zagrebu i Splitu, kako bi upozorio na srozavanje obrazovanja i znanosti u našoj zemlji, te na svakodnevno izvrtanje znanstvenih činjenica u svrhu osobne promocije i skupljanja političkih bodova. U Hrvatskoj se događa medijsko promoviranje pseudoznanosti i praznovjerja te institucionalni klijentelizam, upozoravaju organizatori Marša za znanost, kojim se Hrvatska i ove godine pridružuje svjetskoj manifestaciji za društvo temeljeno na znanosti, stručnosti i etičnosti. Marš za znanost nastao je lani, kao reakcija na Trumpove postupke koji u pitanje dovode znanstvene činjenice poput globalnog zatopljenja, a priključile su mu se i brojne druge zemlje.


– Znanstvene se činjenice negiraju i predstavljaju pogubnim za društvo. Tako danas gotovo polovina hrvatskih građana ne vjeruje u evoluciju – upozorava Kosta Bovan, docent s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu, tvrdeći da tome svojim izjavama pridonose i neki hrvatski akademici. Opasnim smatra i pokret protiv cijepljenja djece, poguban za zdravlje hrvatskih građana, te promoviranje teorija zavjere ili iskrivljeno interpretiranje rodne ideologije. “Rodna ideologija ne postoji, kao što ne postoji ideologija depresije ili mikroprocesora. Te su stvari potpuno izmišljene, to nema veze s kritikom znanstvenih rezultata”, ističe Bovan. Znanstvenoj metodologiji, logičkom zaključivanju, argumentima, sve češće se suprotstavlja slijepo prihvaćanje autoriteta i dogme, a upravo se u zemljama gdje rastu autokratske tendencije najprije napada na znanstvene institucije, kao bastione kritičkog razmišljanja, upozorava. 


– Ne želimo da se evolucija negira, da se spoznaje o našoj prošlosti kao vrste izbacuju iz školskih programa. Želimo da Hrvatska bude zemlja koja se oslanja na znanost i stručnost u školstvu i zdravstvu, a javne politike temelji na znanstvenim podacima umjesto na predrasudama. Ne marširamo samo za znanost kao skup činjenica i metodu spoznaje, već za kvalitetniju znanost i bolje znanstvene institucije u Hrvatskoj – poručuje Bovan i poziva građane da se priključe Maršu koji u subotu, u simbolničnih pet do 12, kreće u Zagrebu od spomenika Nikoli Tesli ispod Cvjetnog trga, a u Splitu sa Đardina.