Šefica diplomacije

MARIJA PEJČINOVIĆ BURIĆ ‘Sa Slovenijom smo jako blizu rješenja problema’

Hina

Šefica hrvatske diplomacije drži da pregovori sa Slovenijom, koji su trajali 25 godina nisu dobar primjer ostalim zemljama, ali ističe da ih je Zagreb »spreman dovršiti« i da je »rješenje vrlo blizu«



Granične sporove među zemljama jugoistočne Europe, koji se ne mogu riješiti bilateralno, bolje je prepustiti međunarodnom sudu nego arbitraži, rekla je u subotu u Muenchenu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Burić Pejčinović.


EU je nedavno predstavio novu strategiju za Zapadni Balkan u kojem predlaže arbitražni model rješavanja sporova koji se ne mogu riješiti pregovorima.


O tome je na međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Muenchenu govorio i predsjednik Europske komisije Jean Claude Juncker istaknuvši da će zbog lošeg iskustva Hrvatske i Slovenije zemlje Zapadnog Balkana morati riješiti svoje granične sporove prije nego što uđu u EU.




Pejčinović Burić ističe da Hrvatska, koja ima neriješenu granicu sa Srbijom i BiH, želi te probleme riješiti neovisno o procesu njihova pristupanja Uniji.


»Ako se taj proces vodi u dobroj vjeri, onda se to može postići kroz bilateralni razgovor. Tamo gdje to nije moguće, prema našem iskustvu najbolje bi bilo ići na stalna sudišta, međunarodni sud u Haagu i međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu«, izjavila je ministrica novinarima u Muenchenu.


»Stalna sudišta imaju više iskustva i možemo biti sigurni da će obje strane moći prihvatiti takve odluke«, dodala je.


Nakon što granicu nisu uspjeli dogovoriti pregovorima, Zagreb i Ljubljana obratili su se arbitražnom sudu u Haagu koji je većinu spornog Piranskog zaljeva dodijelio Sloveniji.


Slovenija odluku želi provesti, no Hrvatska je ne prihvaća jer su slovenski dužnosnici kompromitirali arbitražni postupak i umjesto toga nudi nastavak pregovora.


Šefica hrvatske diplomacije drži da pregovori sa Slovenijom, koji su trajali 25 godina nisu dobar primjer ostalim zemljama, ali ističe da ih je Zagreb »spreman dovršiti« i da je »rješenje vrlo blizu«.


»Vrlo smo blizu mogućeg rješenja, ali treba biti otvoren s obje strane. To je bilateralno pitanje i može se riješiti samo ako su obje strane zainteresirane«, rekla je Pejčinović Burić.