Dan odluke

MARIĆ PREŽIVIO GLASOVANJE Spasio ga Saucha – za opoziv nedostajao jedan jedini glas

P. N.

Foto Davor Kovačević

Foto Davor Kovačević

Bruna Esih je protiv opoziva, dok je Glasnović nakon što je prozvan otišao iz sabornice. Hasanbegović je također protiv. Za opoziv je bila i Milanka Opačić. Tomislav Saucha je glasao protiv opoziva



Hrvatski sabor danas je glasovao o SDP-ovu prijedlogu za opoziv ministra financija Zdravka Marića.  Prijedlog nije prošao, ali je glasovanje pokazalo još nešto – u ovom času nitko nema većinu.


NOVO! 12:07 – Marić je preživio! Za je bilo 75 glasova, protiv 75. U ovom času u Saboru nitko nema većinu, Petrov je odredio stanku od dva sata.


NOVO! 12:00 – Tomislav Saucha je glasao protiv opoziva!




NOVO! 11:49 – Slijedi glasovanje o Mariću. Most je tražio da bude poimenično. Bruna Esih je protiv opoziva, dok je Glasnović nakon što je prozvan otišao iz sabornice. Hasanbegović je također protiv. Za opoziv je bila i Milanka Opačić.


“Ja nisam ničija korisna budala, rekao sam što ću napraviti i to sam napravio”, izjavio je.


NOVO! 11:40 – Zakon o HNB-u, pak, nije prošao. “Čestitam”, poručio je Petrov zastupnicima koji su bili protiv.


NOVO! 11:37 – S 94 glasa “za” je donijet i Zakon o arhivima.


NOVO! 11:30 – Krenulo je glasanje po točkama dnevnog reda o izmjenama zakona.


NOVO! 11:19 – Zasad ništa od uvrštavanja u dnevni red prijedloga odluke o raspuštanju Sabora, bez dovoljnog broja potpisa.


“Većina predstavnika klubova se pozvala na situaciju od prošle godine kad je za prijedlog odluke o raspuštanju Hrvatskog sabora dano 76 potpisa, mi ćemo saborskim zastupnicima dati mogućnost da daju potpise ukoliko to žele i to nakon glasovanja o povjerenju ministru financija”, rekao je Božo Petrov, govoreći da se ovdje ne radi o nikakvom silovanju demokracije.


– Je li moguće da vi ovoliko želite sjediti na ovom mjestu već tjednima? Čuvajte dignitet predsjednika Sabora, ja vas molim. Vi imate već tjednima 79 potpisa da ne možete biti predsjednik Sabora, odvratio mu je Vrdoljak (HNS). Nije Vrdoljak jedini koji je napao Petrova.


– Nemojte ovo pretvarati u psihijatrijski odjel, poručio mu je Lovrinović.


NOVO! 11:14 – Zastupnici su se vratili u klupe.


NOVO! 11:00 – Stanka koja je trebala trajati pola sata produžila se već na sat i pol.


NOVO! 9:33 – Božo Petrov je rekao zastupnicima da ih je lijepo vidjeti u ovom broju u četvrtak ujutro. Predložio je dopunu dnevnog reda s prijedlogom o raspuštanju Hrvatskog sabora. HDZ je odmah potom zatražio stanku od pola sata i sastanak predstavnika svih parlamentarnih stranaka.


NOVO! 9:25 – Tomislav Saucha je ušao u Sabor. Nije htio dati izjavu novinarima.


NOVO! 9:11 – Arsen Bauk izjavio je da nema informacije dolazi li Saucha na glasovanje.


NOVO! 9:03 – Ključeve sudbine Zdravka Marića drži Tomislav Saucha. Zasad ga u Saboru nema, ali N1 televizija je upravo javila informaciju da bi se Saucha trebao pojaviti danas na glasovanju. Istodobno stižu i informacije o velikom pritisku na Sauchu od strane HDZ-a.


NOVO! 9:00 – Glasovat će se za pola sata. Na sastanku Kluba zastupnika je i premijer Andrej Plenković.