Skandal

MAJKA ŠIKANIRANOG SKIJAŠA Tatjana Vukelić: ‘Ne mogu vjerovati da Ivica i Janica šute’

Zlatko Horvat

Srce vam se lomi kada znate da je vaše dijete prepušteno samo sebi – Tatjana Vukelić

Srce vam se lomi kada znate da je vaše dijete prepušteno samo sebi – Tatjana Vukelić

Zašto Ivica nije reagirao kada je puno puta rekao lijepe stvari za Williama? Zašto Janica nije reagirala, koja je k tome državna tajnica za sport? Ja u to ne mogu vjerovati. Toliko su dali za hrvatsko skijanje, a svojom šutnjom gase razvoj hrvatskog skijanja – kaže Tatjana Vukelić, Williamova majka



Profesorica na Filozofskom fakultetu u Rijeci dr. sc. Tatjana Vukelić, Williamova majka, nije mogla otrpjeti sve te nepravde. Vukelići su odlučili progovoriti, zbog Williama, svih onih prije i svih onih koji dolaze.


Njegovu priču donijeli smo jutros, a možete je pročitati OVDJE.


– Mi smo imali još jedan sastanak s Pavlekom, nakon što William nije uvršten u sastav reprezentacija za novu sezonu. Otvoreno smo ponudili sufinanciranje s obzirom na probleme Saveza. Vedran Pavlek je galantno odbio bilo kakav vid pomoći, čak i ponudu sponzora izvana da William ostane član reprezentacije. Kao jedini zaključak za te poteze nameće se – čišćenje konkurencije. Zašto Ivica nije reagirao kada je puno puta rekao lijepe stvari za Williama? Zašto Janica nije reagirala, koja je k tome državna tajnica za sport? Ja u to ne mogu vjerovati. To su bili najveći udarci. Naime, kada je William krajem 2013. pobijedio u Val d’Isereu u utrci »Longines Future Ski Champions«, što je Savezu donijelo 20 tisuća eura, Ivica ga je grlio, Janica ga vodila okolo-naokolo od sreće. Toliko su dali za hrvatsko skijanje, a svojom šutnjom gase razvoj hrvatskog skijanja.




U nekoliko navrata sam kontaktirala Antu Kostelića i potužila sam mu se za probleme u ekipi na što mi je on rekao da sve vidi i zna, ali da se ne može miješati. Rekao je da je William veliki skijaški potencijal te je zainteresiran od sljedeće sezone »pod svoje« uzeti i Williama. Međutim, ništa od toga. S obitelji Kolega sada stvara petogodišnji plan bez postavljanja normi koje bi ih vodile kroz taj plan. Dobije na raspolaganje tri trenera, tri kombija, kuhara i fizioterapeuta, vrhunske uvjete za rad bez obzira na cijenu.


Jednima sve


Ali zato ste imali poziv da Williama priključite jednom treneru iz vrha hrvatske skijaške reprezentacije za 20 tisuća eura?


– Trebala je to biti igra skrivača, da Pavlek ne zna. Pa nije William kutija šibica da ga skrivam, da potajno skija. Nije on kriminalac pa da se mora skrivati.


Nekima sve, nekima ništa?


– Sigurna sam da novaca ima jer se za pojedince i roditelje plaćaju boravci i odlasci u Zermatt i St. Moritz bez obzira što nisu članovi Saveza ni reprezentacije, a Leu (Williamovom bratu op.a.) traže da, kada dođe u kuću koja je iznajmljena na cijelu godinu kako bi pomogao u organizaciji treninga, plati dva noćenja. Mi smo sami plaćali kondicijskog trenera, fizioterapeuta, zdravstvene preglede, dok je istovremeno svim članovima Saveza bilo sve pokriveno. I onda vas zasmeta kada vidite kako postoje dvostruka mjerila. Jednima sve, drugima ništa!


Dugo ste čekali da biste sa svime izašli u javnost?


– Nije lako cijelu noć razmišljati kada glavni trener Mirko Kvastek odluči da William ne ide na FIS utrke, iako ima dovoljno startnih mjesta, s obrazloženjem »za tebe nema mjesta u kombiju«. Počnete sumnjati kada ga niti jednom ne nazove izbornik Pavlek i ne upita je li sve u redu, kako je… Srce vam se lomi kada znate da je prepušten sam sebi. Teško se nadati se da će se sutra nešto promijeniti, jer s vremenom postanete svjesni da je to sve tendenciozno i planski, jer William je nekome smetao kao konkurencija. S druge strane, ne možete ništa jer ste obećali sinu da nećete reagirati, a on vjeruje da će sve proći i da će izdržati. I izdržao je!


Foto PIXSELL


Foto PIXSELL



Nepravda


Bilo je puno nepravdi?


– Ostanete šokirani kada ga izbornik ne pusti na Olimpijske igre mladih, za što se William spremao dvije godine, a deset dana prije početka Igara Kvastek mu kaže da ne ide, već da putuje Samuel Kolega jer je »bolji skijaš«. A istina je da je William u tom trenutku bolji u četiri od pet disciplina. Rečeno mu je da će voziti i Sölden, veleslalom Svjetskog kupa na startu prošle sezone, ali vraćen je kući dva dana prije utrke.


Jeste li očekivali da će William biti izbačen iz reprezentacije?


– Ne, jer je imao rezultate. Ali vidjeli smo da u posljednje dvije godine stvari nisu dobre i izmiču kontroli u komunikaciji s trenerom. Ali William bi govorio: Nemoj, proći će, izdržat ću. Strah ga je bilo, kao i mnoge prije njega, išta pokušati, primijetiti ili probati promijeniti. Zbog osvete trenera! Trpio je! I tome više treba stati na kraj! Ne može jedan čovjek uništavati karijere i mijenjati živote u jednome danu na temelju »umjetničkog dojma« i dnevnih izvještaja trenera koji se boje za svoj osobni dohodak. A rečeno nam je da je William ispao iz reprezentacije upravo zbog toga. Pavlek mu ne priznaje kombinaciju, drugo mjesto na listama FIS-a za svoju generaciju, a znamo što je kombinacija značila Ivici Kosteliću, Natku Zrnčiću-Dimu i nekim ostalim članovima reprezentacije kojima se kombinacijski uspjesi u protekloj sezoni bilježe kao iznimni!


Što za Williama znači da je pridruženi član reprezentacije?


– Ništa. Pavlek je, valjda zbog javnosti, Williama i ostale izbačene članove imenovao kao pridružene članove. Oni nemaju nikakva prava, financiraju se sami.


Oduzeta stipendija


Zašto William ima bolje FIS bodove u slalomu nego u veleslalomu, njegovoj najboljoj disciplini?


– Zato jer trener nije našao za shodno napraviti plan i otići posebno s njime na veleslalomske utrke, kao što se s drugim najtjecateljima radilo kada je bilo potrebno poboljšati bodove u određenoj disciplini. William je išao na utrke koje su bile planirane za druge natjecatelje.


William je ostao i bez stipendije za Zimske olimpijske igre 2018. godine?


– Prije četiri godine uvršten je u četverogodisnji Olimpijski program, a u listopadu prošle godine potpisao je ugovor s HOO-om, kojim je stavljen u četverogodišnji olimpijski program kao B kandidat. Mi smo ugovor tek nedavno dobili na naš zahtjev. U tom ugovoru stoji da je do 31. ožujka ove godine Savez bio dužan očitovati se o njegovim rezultatima. Mi smo 3. srpnja na internetskim stranicama vidjeli da se njegova Olimpijska stipendija prebacuje Idi Štimac.


Mladi Tiriel-Luka Abramović važe odlazak pod drugu zastavu?


– Postojala je mogućnost da Willy trenira s njemačkom Europa Cup reprezentacijom. Druga je mogućnost bila skijanje za Tursku. Mi smo se odlučili za sistem jedan čovjek – jedan natjecatelj. S novim trenerom Alešom Brezavščekom je suradnja krenula na način da smo ga pitali zna li nekog tko bi radio s Williamom. Odgovorio je da zna. Sebe. Dugo ga znamo, ali nismo ni pomišljali da će on biti taj. On je vrhunski slovenski trener koji nije dvojio ni sekunde da napusti posao u slovenskoj reprezentaciji i krene individualno s Williamom. Procijenio je da je William vrhunski potencijal.