Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Promijenimo Hrvatsku

Lovrinović traži Vujčićev opoziv: HNB u šest mjeseci ostvario novi gubitak od 1,3 milijarde kuna

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2018. u 13:35 2018-10-18T13:35:24+02:00

»Nema tog poduzeća u Hrvatskoj koje je u ovako kratkom roku napravilo toliki gubitak. Sva brodogradilišta nisu u godinu i pol dana ostvarila takav gubitak«, istaknuo je

ZAGREB Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović u četvrtak je na konferenciji za novinare pozvao predsjednika Sabora da pokrene postupak opoziva guvernera Hrvatske narodne banke Borisa Vujčića i tako zaštiti imovinu hrvatskih građana odnosno devizne rezerve.

Iznio je informacije prema kojima je HNB u prvih šest mjeseci ove godine ostvario novi gubitak od 1,3 milijarde kuna. Podsjetio je i da je prošle godine HNB zabilježio gubitak od 2,5 milijardi kuna, što su i sami priznali, a kao razlog naveli negativne tečajne razlike. »U samo godinu i pol ukupni gubitak HNB-a iznosi 3,8 milijardi kuna«, upozorio je.

»Nema tog poduzeća u Hrvatskoj koje je u ovako kratkom roku napravilo toliki gubitak. Sva brodogradilišta nisu u godinu i pol dana ostvarila takav gubitak«, istaknuo je.

Zatražio je i da se guvernera pozove na saslušanje u Sabor, da se hitno izmijeni zakon o HNB-u i dopusti ulazak državne revizije u HNB kako bi se utvrdilo pravo stanje stvari, odnosno, utvrdilo koliko iznose državne rezerve Hrvatske.

Od predsjednika Vlade traži objašnjenje zašto je zažmirio i tolerirao ogroman gubitak HNB-a u prošloj godini, jer je upravo on taj koji je podržao da se Borisu Vujčiću produži mandat na još šest godina. Po njemu, to znači da premijer »izravno potiče takve ljude da loše upravljaju deviznim rezervama koje predstavljaju vlasništvo Hrvatske«.

Kazao je da je njegova stranka izrazito zabrinuta zbog lošeg upravljanja deviznim rezervama i poslovanja HNB-a uopće.
Od pouzdanih izvora, dodao je, saznao je da su unatoč gubitku u prošloj godini od 2,5 milijarde kuna članovima vodstva HNB-a isplaćeni bonusi.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.