Pressica

Lovrinović: Neka Vlada objavi analizu svih subvencija brodogradnji

Hina



Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović zatražio je u petak da vlada u roku od mjesec dana sastavi i objavi analizu namjenske upotrebe svih odobrenih subvencija brodogradilištima od strane države u zadnjih 20 godina, kao i pregled aktivnih jamstava.


Lovrinović je na konferenciji za novinare ustvrdio i kako je Vlada godinu dana obećavala da će restrukturirati Uljanik i 3. maj, ali nije poduzela ništa te je bilo je jasno da ona brodogradilišta šalje u stečaj, što je jučer i najavljeno.


»Usprkos tome što je država najveći pojedinačni dioničar, nije našla potrebnim imati u Nadzornom odboru svog predstavnika koji bi pratio poslovanje, propitivao procese, pratio zakonitost upotrebe subvencija i sudjelovao u donošenju važnih odluka. Time Vlada nastavlja svoju aktivnu ulogu u deindustrijalizaciji hrvatske ekonomije«, istaknuo je Lovrinović.




Podsjetio je i da je sredinom 2017. godine Ministarstvo financija poslalo svoje stručnjake u nadzor u Uljanik koji su nakon pola godine sastavili izvještaj ali, napominje, »nikada nije ugledao svjetlo dana«. Premijera i ministra financija pozvao je da taj izvještaj konačno objave te se zapitao zašto ga skrivaju, koga štite i koliki su razmjeri mogućeg kriminala u Uljaniku i 3. maju.


Lovrinović je kazao da je Vlada kao glavni argument odustajanja od restrukturiranja brodogradilišta navela odgovornost prema proračunu jer milijarde kuna subvencija nisu dale pozitivan rezultat iako joj nije problem svake godine bankama plaćati deset milijardi kuna kamata, a refinanciranjem bi se taj iznos mogao smanjiti ispod pet milijardi kuna godišnje.


Dodao je i da su za subvencije jednako odgovorni oni koji su ih odobravali kao i oni koji su ih trošili.


Vlada bi trebala odstupiti zbog nečinjenja


»Nesposobnost, korupcija i politički klijentelizam ključni su uzroci propadanja svega u Hrvatskoj, pa tako i brodogradnje«, poručio je Lovrinović napomenuvši da je vrlo važnu ulogu u uništavanju brodogradnje odigrala i HNB svojom politikom neizdrživo visokih kamatnih stopa i 25 godina izrazito precijenjenim deviznim tečajem kune.


»Uljanik je predugo bio Muljanik, u čemu su očito sudjelovale vlade, politički menadžment brodogradilišta, klijentelizam i HNB. Subvencije su se nenamjenski trošile, a da nam nitko nije podnosio račune«, poručio je Lovrinović. Smatra i kako bi vlada trebala odstupiti zbog nečinjenja i time pogoršanja stanja u brodogradnji te raspisati izvanredne izbore »kako bismo se spasili od daljnjeg propadanja«.