Ministar na odlasku zadovoljan rezultatima

Lorencin: Od stranih turista smo prvi put u povijesti ostvarili prihod od osam milijardi eura

Dubravko Grakalić / Glas Istre

Planove za budućnost još ne otkriva – Darko Lorencin  / Foto S. DRECHSLER

Planove za budućnost još ne otkriva – Darko Lorencin / Foto S. DRECHSLER

Kada se doda domaća komponenta, u koju se ubraja ugostiteljska djelatnost, prihod od turizma u 2015. godini iznosi devet i pol milijardi eura, a najave za 2016. su odlične pa ministar predviđa da će ovo biti »iznimna godina u turizmu«



ZAGREB Najnoviji rezultati o uspjehu turističkog ljeta 2015. godine – koji potvrđuju da su prihodi od inozemnih turista premašili osam milijardi eura, dok zajedno s domaćim gostima dolaze do devet i pol milijardi eura – pokazuju da IDS-ov ministar turizma Darko Lorencin može zadovoljno potražiti novi posao. Lorencin je na mjestu ministra turizma polovicom 2013. godine zamijenio Veljka Ostojića, nastavivši projekte svog prethodnika, ali i neke nove. Planove za budućnost još ne otkriva, tek napominje da će ih otkriti kada Vlada na odlasku konačno završi svoj mandat.


– Kako ocjenjujete postignuća Vlade na odlasku, te ministarstva kojem ste na čelu?


– Svoju ocjenu proteklog mandata podijelio bih na dva dijela. Prvo, valja pogledati koje je naša Vlada postigla u cjelini – koji nisu mali – te potom i postignuća Ministarstva turizma. 


Odlične brojke 




Vlada je napravila mnogo na konsolidaciji prilika u državi i na sređivanju financijske situacije. Primijenili smo drukčije standarde od naših prethodnika i očito je kako je Vlada bila socijalno osjetljiva. Mnogo toga smo uspjeli napraviti s relativno malo žrtava. To pokazuje porast BDP-a čiji je temelj porast procesne industrije i izvoza, koji su porasli osam-devet posto. To su trendovi koji su se prvi puta dogodili nakon niza loših godina.



Svako istarsko selo ima više noćenja od Zagreba 


– Grad Zagreb je, prema medijima, u posljednje vrijeme pravo turističko čudo?


– U posljednje vrijeme Zagreb se razvija kao poznata turistička destinacija. Ali, treba vidjeti zašto se toliko čekalo, Turistička zajednica Zagreba ima prihode od 70 milijuna kuna, te se s tim novcem mnogo više moglo napraviti. Zagreb danas ima milijun i 600 tisuća noćenja, a svako selo u Istri napravi više. Osim toga, polovica te brojke su poslovni putovi i noćenja koji su uobičajeni za jedan glavni grad.



– Turizam bilježi nesumnjive uspjehe, ali dosta je kritičara koji još uvijek kažu da samo iznajmljujemo »sunce i more«, te da nam sezona ovisi o meteorološkim uvjetima?


– Jasno je da to nije tako. Pokazuje to sezona 2014. godine, kada je vrijeme bilo loše, posebno u srpnju. A Hrvatsku je posjetilo više gostiju nego 2013. godine i iskazao se rast od 2,2 posto u odnosu na tu godinu. Najnoviji podaci, iz drugog kvartala 2015. godine, pokazuju da ćemo sigurno u 2015. godini preći osam milijardi eura prihoda. Siguran sam kako će to potvrditi i podaci za treći kvartal prošle godine kada se obrade. Ukupni prihodi su veći za 7,5 posto.


– Konkretno, koliki je utržak turističke sezone 2015. godine?


– Akvizirani prihod iz inozemstva je osam milijardi eura, što nikad nismo imali. Kada dodamo domaću komponentu, u koju se ubraja ugostiteljska djelatnost, prihod je devet i pol milijardi eura.


Ministarstvo potrebno 


– Podaci su dobri. U kakvom stanju ostavljate Ministarstvo turizma budućoj Vladi?


– Uzmemo li u obzir da sam na polovici mandata preuzeo resor – uoči ljetne sezone 2013. godine – zadovoljan sam načinjenim promjenama čiji su rezultati sve vidljiviji. Mnogo toga smo promijenili u radu ministarstva – od promocije, do privatizacije objekata i novom načinu pripreme sezone. Napravili smo velike promjene u strukturi reklamiranja, posebno preko interneta i društvenih mreža, što pridonosi prepoznatljivosti Hrvatske kao turističke destinacije. Najave za 2016. godinu su odlične, još bolje nego za prošlu 2015., te mislim da će to biti iznimna godina u turizmu. Hrvatsku vodimo u pravcu koji smo željeli.


– Kako ocjenjujete prijedloge koji se ovih dana čuju na političkoj sceni, da se ukine Ministarstvo turizma, odnosno pripoji nekom drugom ministarstvu?


– Smatram da to nije dobra ideja. Ministarstvo turizma treba ostati samostalni resor jer se radi o specifičnom sektoru koji obuhvaća cijelu državu, njezin marketing i detaljima o kojima brigu treba voditi posebno ministarstvo. Posljednjih osam godina turizam ima svoj resor i rezultati su vidljivi. Ako turistički sektor nema svog ministra, nego pomoćnika ministra ili državnog tajnika, onda to više nije adekvatan posao.– Ministarski mandat je na isteku. Što ćete raditi?

– O tome ću javnost obavijestiti na vrijeme. U ovom trenutku još ne bih o tome.