Vremenska prognoza

Ljeto se ne predaje: Do kraja mjeseca bit će nadprosječno toplo i uglavnom vruće

P. N.

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



Sudeći prema najsvježijem prognostičkom materijalu, većinom vruće i toplije od prosjeka bit će tijekom cijelog ovog tjedna, osobito u Dalmaciji i Slavoniji, uz veliku pouzdanost prognoze. S druge strane, pouzdanost prognoze oborine svakako je manja, no do kraja kolovoza očekuje se uglavnom suho, odnosno bez veće oborine, piše HRT.


U Slavoniji i Baranji danas djelomice i pretežno sunčano. A uglavnom poslijepodne moguć je još poneki lokalni pljusak s grmljavinom, ponajprije nad gorjem. Ujutro ponegdje može biti magle. Vjetar slab, najniža temperatura od 17 do 19, najviša od 29 do 32 stupnja. U središnjim krajevima djelomice sunčano uz više oblaka u prvom dijelu dana, a ujutro mjestimice i magla. Poslijepodne lokalno može biti ponekog pljuska, a temperatura se očekuje od 27 do 29 stupnjeva. 


I u gorskim predjelima u prvom će dijelu dana biti više oblaka, mjestimice i magle, a poslijepodne se očekuju mjestimični pljuskovi i grmljavina. Na sjevernom Jadranu uglavnom suho i sunčano uz slabu i umjerenu buru, od sredine dana zapadnjak i sjeverozapadnjak, te malo do umjereno valovito more. Najviša temperatura od 25 u gorju do 32 stupnja na moru.  U Dalmaciji sutra pretežno sunčano, ali u njezinoj unutrašnjosti uz razvoj oblaka može biti lokalnih pljuskova i grmljavine. Vjetar uglavnom slab zapadni i sjeverozapadni, ponegdje i jugozapadni, a ujutro bura. Najviša temperatura od 31 do 34 stupnja. 




Na južnom Jadranu najviša dnevna oko 33 stupnja, najniža jutarnja od 22 do 26, a vrijeme pretežno sunčano. Ujutro burin, danju slab do umjeren maestral uz malo do umjereno valovito more.  


U danima koji slijede u unutrašnjosti većinom sunčano i vruće, osobito u Slavoniji, ali ne i posve stabilno. Uglavnom su u gorju poslijepodne mogući lokalni pljuskovi i grmljavina. Ujutro mjestimice magla, ponajprije još u srijedu. U četvrtak i petak prolazno oblačnije. Na Jadranu idućih dana djelomice i pretežno sunčano, u četvrtak i petak prolazno i uz više oblaka, ali će se zadržati uglavnom suho. U srijedu ujutro lokalno može biti i magle. Vjetar slab, od četvrtka slab i umjeren sjeverozapadnjak, na sjevernom Jadranu u petak i bura. I u nastavku tjedna na Jadranu će biti vruće s najvišom temperaturom uglavnom višom od 30 stupnjeva.