Policijska izložba

Ljepota lažnog sjaja: MUP izlaže krivotvorene umjetnine

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Muzej policije u svojoj kriminalističkoj zbirci, odnosno podzbirci krivotvorina čuva 53 krivotvorene slike i četiri skulpture potpisane imenima umjetnika kao što su Dušan Džamonja, Edo Murtić, Ljubo Ivančić, Đuro Pulitika, Ivan Lacković Croata, Mersad Berber, Vasko Lipovac, Zlatko Prica...



ZAGREB  – Izložba krivotvorenih umjetnina pod nazivom »Ljepota lažnog sjaja« bit će otvorena idućeg tjedna u Muzeju policije u Ministarstvu unutarnjih poslova gdje će zaintereseirani moći razgledati zapljenjene krivotvorine potpisane imenima poznatih umjetnika.


Muzej policije u svojoj kriminalističkoj zbirci, odnosno podzbirci krivotvorina čuva 53 krivotvorene slike i četiri skulpture potpisane imenima umjetnika kao što su Dušan Džamonja, Edo Murtić, Ljubo Ivančić, Đuro Pulitika, Ivan Lacković Croata, Mersad Berber, Vasko Lipovac, Zlatko Prica…


Izložba krivotvorina je otvorena od 27. rujna do 23. listopada, a u MUP-u kažu da je namijenjena svim interesnim i dobnim skupinama jer je edukativnog karaktera. Osim izložbe policija je pripremila i tematska predavanja te filmske projekcije.




Da je riječ o krivotvorinama povjesničarima umjetnosti, akademskim slikarima i likovnim kritičarima ponekad je dovoljan tek pregled. No, vjernije krivotvorine ponekad uspjevaju razotkriti samo autori ili zahtjevne znanstvene metode u laboratorijima Hrvatskog restauratorskog zavoda ili MUP-ovog Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja, kažu u MUP-u.