Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Veliki projekt

foto Lječilište Veli Lošinj dobiva Medicinski trakt s hidroterapijom vrijedan 17,4 milijuna kuna

Započeti projekt podrazumijeva rekonstrukciju i adaptaciju postojećih zgrada, izgradnju novih te proširenje i obogaćivanje ukupne ponude Lječilišta / Foto LJEČILIŠTE VELI LOŠINJ
Započeti projekt podrazumijeva rekonstrukciju i adaptaciju postojećih zgrada, izgradnju novih te proširenje i obogaćivanje ukupne ponude Lječilišta / Foto LJEČILIŠTE VELI LOŠINJ
Autor:
Objavljeno: 31. kolovoz 2017. u 7:21 2017-08-31T07:21:25+02:00

U rekonstruiranom i dograđenom objektu bit će uređen medicinski centar u kojemu će Lječilište pružati medicinske usluge uz korištenje prirodnih ljekovitih činitelja i postupaka fizikalne terapije s ciljem liječenja, očuvanja i unapređenja zdravlja te odmora. Predviđeno je da se u Medicinskom traktu provode programi liječenja dišnih putova i astme, liječenja alergija, programi liječenja oboljenja kože i poboljšanja stanja kože kroz dermatologiju i medicinsku kozmetologiju, liječenja psorijaze te programi rehabilitacije lokomotornog sustava i preventivni programi oboljenja kardiovaskularnog sustava

Ljepota krajolika, čistoća zraka i mora, specifična vegetacija i povoljna klima već više od 130 godina privlače ljude sa zdravstvenim problemima dišnih putova, s alergijama, psorijazom, oboljenima kože ili one koji se jednostavno žele oporaviti od stresa te povratiti energiju i regenerirati organizam u Lječilište Veli Lošinj – lječilište za bolesti dišnih organa i kože. Osim osiguranika HZZO-a, lječilišne i medicinske, ali i smještajne usluge ove županijske zdravstvene ustanove koriste i zdravstveni turisti, kojih je, prema riječima Renate Žugić, ravnateljice Lječilišta Veli Lošinj, iz godine u godinu sve više.

Međutim, stanje građevina, površina i prostori Lječilišta bili su ispod razine suvremenog standarda i smještaja liječenja koji gosti očekuju i trebaju zbog čega je još 2013. godine Primorsko-goranska županija izradila strateški projekt »Lječilišni centar Veli Lošinj«, kojim je planirana rekonstrukcija i adaptacija postojećih zgrada, izgradnja novih te proširenje i obogaćivanje ukupne ponude Lječilišta, obuhvaćajući i nekadašnji perivoj, odnosno prostor Park-šume Javori čiji dijelovi s lječilištem čine jedinstvenu prostorno-funkcionalnu cjelinu površine oko 12 hektara.

Nastavak projekta

U prvoj fazi, 2013. godine, Primorsko-goranska županija uložila je oko 13,6 milijuna kuna u rekonstrukciju zgrade Park I (danas Ville Elisabeth) u čijem prizemlju su smješteni uredi uprave, recepcija i restoran, a na katu se nalazi 28 soba kategorije 3+ zvjezdice. Krajem srpnja Skupština PGŽ-a prihvatila je i nastavak projekta, koji u drugoj fazi predviđa rekonstrukciju, nadogradnju i dogradnju objekta Medicinskog trakta s hidroterapijom.

Lošinjsko lječilište prostirat će se na 12 hektara te će imati značajnu ulogu u zdravstvenom turizmu / Foto Roni BRMALJ

Tijekom 2015. godine detaljno je, naime, analizirano stanje objekata Lječilišta te je zaključeno da objekt Medicinskog trakta ne udovoljava minimalnim uvjetima Pravilnika o minimalnim uvjetima u pogledu prostora, radnika i medicinsko-tehničke opreme za obavljanje zdravstvene djelatnosti niti Pravilniku o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti. Zaključeno je tada i da ga nije moguće manjim parcijalnim zahvatima uskladiti sa zakonskom regulativom te je odlučeno da se krene u njegovu cjelovitu obnovu i dogradnju.

Novi objekt omogućit će da se Lječilište snažnije razvija kao klimatsko lječilište i zdravstveno-turistička destinacija / Foto LJEČILIŠTE VELI LOŠINJ

Objekt Medicinskog trakta izgrađen je 1984. godine i nalazi se na rubnom području kompleksa Lječilišta. U ovoj prizemnici, čija je površina oko 240 četvornih metara, nalaze se ambulante, liječničke sobe, sanitarije i komunikacije. U njemu su pružane specijalističko-konzilijarne usluge u ambulantama dermatologije i venerologije te fizikalne medicine i rehabilitacije. U objektu se nalazi i inhalatorij koji je pružao samo osnovne usluge s kapacitetom od pet radnih jedinica te priručna sala za male kirurške zahvate u kojoj je moguće obavljati i određene usluge iz područja medicinske kozmetologije. Danas je ovaj objekt, u koji se od izgradnje nije značajnije ulagalo te je stanje krovišta, stolarije i instalacija vrlo loše, zatvoren. Prije dvije godine obavljen je energetski pregled građevine. Objekt je energetskim certifikatom svrstan u C kategoriju. Projektom čija bi realizacija uskoro trebala započeti, planirano je da bude energetskog razreda A.

Zacrtani smjer

Kada se promišljalo o budućnosti ovoga objekta, uzelo se u obzir više čimbenika. Objekt se, naime, nalazi na rubnoj čestici Park-šume Javori, do njega postoji odgovarajući prilaz, na optimalnom je mjestu za provođenje procedura fizikalne medicine i rehabilitacije, a osobito za provođenje terapijskih procedura liječenja i rehabilitacije bolesti gornjih i donjih dišnih puteva. Osim toga, dovoljno je udaljen od gradske prometnice te je omogućena prirodna filtracija zraka, na mjestu je zaštićenom od buke te malo izdvojen od ostalih zgrada kompleksa.

Bazenski dio za hidroterapije planiran je na površini od 156 četvornih metara / Foto LJEČILIŠTE VELI LOŠINJ

Sve su to bili argumenti da objekt zadrži svoju prvobitnu namjenu, ali uz značajno povećanje prostornog kapaciteta što će omogućiti da se pružanje svih zdravstvenih usluga koncentrira na jednoj lokaciji kako bi se povećala kvaliteta usluga, a time i zadovoljstvo korisnika. Osim toga, novi objekt omogućit će da se Lječilište snažnije razvija u zacrtanom smjeru – kao klimatsko lječilište s ciljem unapređenja lječilišne djelatnosti i lječilišnog turizma te uspješnog poslovanja.

Zdravstveni turizam

Nakon analize svih mogućih varijanti obnove ovoga objekta, odlučeno je da površina novog rekonstruiranog objekta Medicinskog trakta bude 1.763,18 četvornih metara i bit će potpuno prilagođen osobama s invaliditetom i europskim standardima uređenja medicinskih prostora. U rekonstruiranom i događenom objektu bit će uređen medicinski centar u kojemu će Lječilište pružati medicinske usluge uz korištenje prirodnih ljekovitih činitelja i postupaka fizikalne terapije s ciljem liječenja, očuvanja i unapređenja zdravlja te odmora.

Objekt Medicinskog trakta izgrađen je 1984. i nalazi se na rubnom području kompleksa Lječilišta / Foto Slavica BAKIĆ

Predviđeno je da se u Medicinskom traktu provode programi liječenja dišnih putova i astme, liječenja alergija, programi liječenja oboljenja kože i poboljšanja stanja kože kroz dermatologiju i medicinsku kozmetologiju, liječenja psorijaze te programi rehabilitacije lokomotornog sustava i preventivni programi oboljenja kardiovaskularnog sustava. Novi objekt omogućit će i pružanje kvalitetnijih tretmana ublažavanja stresa uz različite programe za povećanje otpornosti i regeneraciju organizma, usvajanje zdravih životnih navika i programi održanja vitalnosti za osobe treće životne dobi. Osim specijalističko-konzilijarne djelatnosti namijenjene osiguranicima HZZO-a, ovaj objekt omogućit će i kvalitetno pružanje usluga koje će se moći ponuditi na tržištu zdravstvenog turizma na koje je Lječilište Veli Lošinj već napravilo iskorak.

Vježbalište i sunčalište

Današnja prizemnica Medicinskog trakta trebala bi nakon obnove, rekonstrukcije i nadogradnje imati podrum površine 232,16 četvornih metara, prizemlje ukupne površine 557,81 četvorni metar, prvi kat čija će površina biti 525,36 četvornih metara te potkrovlje površine 447,85 četvornih metara. U podrumu će se nalaziti bazenska školjka, centralna elektrosoba, strojarnica bazenske tehnike, klorna stanica i tehnički podrum. Prizemlje je namijenjeno za fizikalnu terapiju s čekaonicom i prijemnim prostorom za pacijente, te inhalatorij i hidroterapiju. Prostor fizikalne terapije i inhalatorija trebao bi biti na oko 164 četvorna metra, dok je bazenski dio za hidroterapije planiran na površini od 156 četvornih metara, plus 136 četvornih metara garderobe.

Dječje igralište u park-šumi Pod javori

Važan prostorni resurs Lječilišta je park-šuma Pod javori. Ta šuma i sada dijelom zahvaća prostorni obuhvat Lječilišta, no vezu Lječilište – park-šuma treba bolje valorizirati, proširiti i oplemeniti sadržajima koji će gostima učiniti još dostupnijima njene prirodne kvalitete i blagotvorno djelovanje – navedeno je u projektu »Lječilišni centar Veli Lošinj«.

Prema riječima ravnateljice Renate Žugić, uskoro bi trebalo početi i uređenje toga prostora. Jedan od prvih projekata je uređenje novog dječjeg igrališta, a istodobno bit će uređen i parkirališni prostor Lječilišta.

Četiri specijalističke ordinacije – fizikalne medicine i rehabilitacije, dermatologije i venerologije, pedijatrije i pulmologije – planirane su na prvom katu. Tu će se nalaziti i tri sobe za medicinske sestre, jedna soba za izolaciju pedijatrijskih pacijenata, čekaonica s prijemnim prostorom za pacijente te prostor za pružanje usluga medicinske kozmetologije i studio dentalne medicine. U potkrovlju objekta bit će prostori za kineziologiju i individualnu fizikalnu terapiju s otvorenim prostorom koji će služiti kao vježbalište i sunčalište. Na svim etažama planirani su i sanitarni prostori za osoblje i pacijente te spremišta, a projekt predviđa i izgradnju panoramskog lifta koji bi povezivao pojedine etaže Medicinskog trakta.

Financijski plan

Kako bi se ostvario zacrtani plan rekonstrukcije, nadogradnje i dogradnje Medicinskog trakta s hidroterapijom Lječilišta Veli Lošinj, Primorsko-goranska županija obvezala se u tri godine osigurati oko 17,4 milijuna kuna. Prema odluci Skupštine PGŽ-a, za ovu drugu fazu uređenja, iz županijskog proračuna u 2016. godini izdvojeno je oko 286 tisuća kuna. U 2017. godini bit će osigurano oko 11,2 milijuna, od čega 8,8 milijuna iz sredstava za decentralizirane funkcije, a oko 2,4 milijuna iz općih izvora županijskog proračuna. Sljedeće, 2018. godine, PGŽ bi za ovu fazu uređenja Lječilišta trebao osigurati 5,9 milijuna kuna, od čega oko 2,19 milijuna iz sredstava za decentralizirane funkcije, a oko 3,7 milijuna iz općih izvora županijskog proračuna.

Rekonstrukcija Ville Elisabeth bila je prva faza projekta uređenja Lječilišta što je započelo 2013. / Foto Roni BRMALJ

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.