Utjecaj trošarina

Litra goriva opet preko deset kuna, moguće da na ljeto ”skoči” i do 11 kuna

Bojana Mrvoš Pavić

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

Litra Eurosupera poskupila je za čak 57 lipa i cijena mu se sad kreće oko 10,14 i 10,15 kuna



ZAGREB  Zbog porasta trošarina, i već »uobičajenog« skoka cijene goriva, koje se dogodilo u utorak, gorivo je značajno poskupjelo. Kako navode na portalu cijenegoriva.info, najviše u povijesti, misleći na visok rast cijena u malo vremena. Litra Eurosupera poskupila je za čak 57 lipa i cijena mu se sad kreće oko 10,14 i 10,15 kuna, ovisno o kompaniji. To je  ujedno i najviša cijena ove vrste goriva od početka studenog prošle godine. Prosječni spremnik od 50 litara je time postao skuplji za čak 28,5 kuna  u odnosu na prošli tjedan. 


Litra Eurodizela u utorak je poskupjela  između 29 i 32 lipe, ovisno o kompaniji, i sad se prodaje po 9,37 do 9,40 kuna. U posljednja četiri dana litra ove vrste goriva poskupila je ukupno 55 lipa, čime je prosječni spremnik od 50 litara skuplji čak 27,5 kuna. Prema informacijama portala cijenegoriva.info, ovo je ujedno i najviša cijena Eurodizela od kraja studenoga prošle godine. S druge strane, na sveopće veselje vozača koji koriste autoplin, ova vrsta goriva opet je jeftinija, šesti tjedan zaredom, i to za dvije lipe. U posljednjih šest tjedana je spremnik od 50 litara autoplina pojeftinio ukupno 43,5 kuna. 


Razlog porasta cijene je činjenica da raste i potražnja za derivatima na Mediteranskom tržištu, na temelju kojeg se kod nas cijena određuje, kao i prema tečaju dolara i ostalim parametrima. Vlada je u četvrtak, prije šest dana, uz to povećala trošarine na motorne benzine i dizelsko gorivo za 20 lipa po litri. Kako je u posljednja dva tjedna cijena sirove nafte na svjetskim tržištima porasla za oko 15 posto, a bazna cijena benzina u Hrvatskoj u istom razdoblju za oko šest posto, može se očekivati nastavak rasta cijena goriva i u idućim tjednima, predviđaju na portalu cijenegoriva.info. Ne smije se, kažu,  zaboraviti niti na činjenicu da je turistička sezona pred vratima pa će i potražnja za gorivom porasti. Kako se najavljuje i nastavak jačanja dolara prema kuni, a nije nemoguć niti nastavak rasta cijena nafte na svjetskim tržištima, postoji velika vjerojatnost da bi u ljetnim mjesecima mogli svjedočiti cijeni litre benzina od 11 kuna, a litre eurodizela većoj od deset kuna, kao i u srpnju prošle godine. 

Opširnije u tiskanom izdanju