Mandat na raspolaganje

Lista za Rijeku i Hrvatski laburisti traže ostavku ministra Orepića zbog napada Torcide na vozila s navijačima Rijeke

Hina

Zbog tog događaja, ali i drugih propusta policije na toj utakmici politička stranka Lista za Rijeku je u nedjelju zatražila odgovornost hrvatske Vlade, te da ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić da svoj mandat na raspolaganje, »uz ispriku poštenim navijačima i građanima našeg grada«, kako stoji u priopćenju predsjednika Liste za Rijeku Danka Švorinića



 Politička stranka Lista za Rijeku zatražila je u nedjelju da ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić da mandat na raspolaganje, zbog napada Torcide na vozila kod autokampa Bunica i drugih propusta na utakmici između HNK Hajduka i HNK Rijeke u subotu u Splitu.


Pripadnici navijačke skupine Torcida napali su sinoć oko ponoći kod autokampa Bunica, nekoliko kilometar udaljenog od Senja, vozila koja su se kretala Jadranskom magistralom u smjeru Rijeke, pri tom oštetivši tri kombi vozila i dva osobna vozila. U tom incidentu nitko nije ozlijeđen, a 15 osoba privedeno je na kriminalističko istraživanje u Senj, kazala je za Radio Rijeku glasnogovornica Policijske uprave Ličko-senjske Maja Brozičević. Svi privedeni su iz redova napadačke skupine, doznaje se.



”Nakon najnovijih nedopustivih sigurnosnih propusta tijekom utakmice u Splitu, kao i propusta policije da osigura siguran put navijačima koji su automobilima krenuli put Rijeke Hrvatski laburisti – Stranka rada traže da ministar Vlaho Orepić odstupi sa dužnosti.




Laburisti izražavaju zabrinutost radi stanja sigurnosti u zemlji i nedopustivog divljanja na stadionu za vrijeme utakmice Hajduk-Rijeka, nacionalističkim ispadima protiv građana srpske nacionalnosti, kao i organiziranog dočekivanja i napadanja navijača na povratku s utakmice. Da stvar bude gora, nisu napadnuti samo navijači, nego i autobus sa 16-17 godišnjim rukometašima iz Labina, koji su se vraćali sa natjecanja iz Dalmacije.


Činjenica je da državni vrh lošim reakcijama šalje poruku da na takve postupke gleda blagonaklono, čime na određeni način nasilnici uz zeleno svjetlo državne politike pribjegavaju nasilju i prolaze nekažnjeno.


Ovi nemili događaji samo su posljednji u nizu propusta ministra Orepića. Prisjetimo se nedavnog, od MUP-a odobrenog marša koji je desničarski A-HSP organizirao u centru Zagreba, nakon čega su se crnokošuljaši postrojili u na glavnom zagrebačkom trgu uz pozdrav: „Za dom spremni“. Bio je to marš koji je veleposlanstvo SAD-a smjesta osudilo, te su tek nakon toga stigle mlake reakcije Vlade i Pantovčaka.


Ako već Vlada i predsjednica smatraju da nije vrijeme za najoštriju osudu ovakvih postpaka i strogo kažnjavanje počinitelja, na ministru Orepiću je da odluči: ili će čuvati red u državi i provoditi zakone i odredbe Ustava Republike Hrvatske ili neka odstupi!”, stoji u priopćenju Hrvatskih laburista– Stranke rada. (P.N.)



Prema izvješćima očevidaca objavljenih u javnim medijima, kod autokampa Bunica je kolonu vozila koja se vraćala s nogometne utakmice između HNK Rijeke i HNK Hajduka u Splitu, pokušala zaustaviti skupina osoba, blokirajući prometnicu s obje strane te bacajući kamenje na vozila. Kako se doznaje, među napadnutim vozilima su i dva kombija rukometnog kluba »Mladi rudar« iz Labina, čiji su se rukometaši vraćali s prvenstvene utakmice u Zadru.Zbog tog događaja, ali i drugih propusta policije na toj utakmici politička stranka Lista za Rijeku je u nedjelju zatražila odgovornost hrvatske Vlade, te da ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić da svoj mandat na raspolaganje, »uz ispriku poštenim navijačima i građanima našeg grada«, kako stoji u priopćenju predsjednika Liste za Rijeku Danka Švorinića.

Navodi da se za vrijeme utakmice dogodio »katastrofalan propust organizatora koji su u teren dopustili ulazak naoružanog huligana te je samo hladnokrvna reakcija igrača obje momčadi, uz bijeg suca s terena, spriječila teže posljedice«. Lista za Rijeku tvrdi da se na tribinama Poljuda palila srpska zastava, da se s dijela tribina »u većem dijelu utakmice pozivalo na ubijanje riječkih Srba«. Podsjeća i da da je predsjednik HNK Rijeke Damir Mišković u loži pogođen bocom.


Kulminacija tog niza događaja je blokada ceste u Bunici, stoji u priopćenju, te se dodaje: »I dok je Torcidinu ‘balvan revoluciju’ na državnoj prometnici policija pasivno promatrala, istodobno smo zaprimili mnogobrojna svjedočenja navijača Rijeke koji su u Split otputovali brodom i prema kojima se policija ponašala izrazito revnosno i rigorozno«.


»Takve neproporcionalne reakcije i neprijateljski odnos prema građanima Rijeke smatramo potpuno neprihvatljivim pogotovo iz razloga što se ne događaju prvi put. Policija treba biti u službi građana koji ju u tu svrhu financiraju, a za sve propuste zbog kojih je ugrožena sigurnost i imovina naših sugrađana, odgovorni trebaju odgovarati«, stoji u priopćenju te stranke.


Mladić (22) koji je u subotu pred kraj utakmice između Hajduka i Rijeke na splitskom Poljudu utrčao prvo na tartan stazu, a zatim i na nogometni teren tijekom čega je s vatrogasnom šipkom u ruci trčao za sucem utakmice dobio je danas od suca za prekršaje 15 dana pritvora zbog bojazni od ponavljanja prekršaja, doznaje se u splitskoj policiji i na sudu.


Antonela Lolić iz splitske policije je Hini rekla i da policija za sva protupravna ponašanja koja su se dogodila na stadionu provodi kriminalistička istraživanja, ali i da za organizatora i redarsku službu koja je trebala održavati sigurnost na stadionu utvrđuju propuste tijekom održavanja javnog okupljanja, o čemu će se javnost izvijestiti.


Vodstvo Hajduka u nedjelju je ocijenilo kako je upad na poljudski teren jednog navijača na subotnjoj utakmici protiv Rijeke veliki sigurnosni propust, te da su za sigurnost zadužene zaštitarske tvrtke i policija, ali da klub ne bježi od odgvornosti pošto ima slobodu izbora zaštitarske tvrtke.