Saborska rasprava

Linić: Ovo je povratak centralizacije i osiromašenje jedinica lokalne samouprave samo kako bi se kaznio Grad Zagreb

Hina



ZAGREB  Nezavisni saborski zastupnik Slavko Linić tijekom saborske rasprave u srijedu zastrašujućim je ocijenio prijedložene izmjene financiranja jedinica lokalne samouprave, rekavši kako je riječ o ponovnom povratku centralizacije i osiromašenju jedinica lokalne samouprave, sa ciljem kažnjavanja Grada Zagreba.


Poruka je ovog zakonskog prijedloga neprihvatljiv obračun centralne vlasti s Gradom Zagrebom, kojemu se smanjuju decentralizirana sredstva, a usput se kažnjava još oko 560 drugih jedinica lokalne samouprave, kazao je Linić tijekom saborske rasprave o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave.


Upozorio je na zastrašujući način na koji se oduzimaju prava gradonačelnicima i načelnicima da upravljaju sredstvima lokalne zajednice, te se ta prava prenose na ministra.




Linić je najavio da će Klub nezavisnih zastupnika glasanje za predložene zakonske izmjene uvjetovati prihvaćanjem amandmana kojim predlažu uključenje poreza na dobit u financiranje fonda za poravnanja, kojim bi se financirale one lokalne jedinice koje nemaju dovoljno fiskalnog kapaciteta.


Ovo je izborni zakon za izbornu godinu, ocijenio je nezavisni zastupnik Damir Kajin, procijeniti da će taj zakon donijeti gubitak za Grad Zagreb od 500 milijuna kuna.


Bogohulno je bilo dirati u decentralizirana sredstva, dirnulo se u ono u što se nije smjelo dirnuti. Kakvu to poruku šalje Kukuriku kolacija gradonačelnicima koji su neposredno izabrani na izborima. Ovim samo priznaju da nisu u stanju na drugi način disciplinirati Zagreb, istaknuo je HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker.


I ostali oporbeni klubovi zastupnika, ali i vladajući IDS ocijenili su u raspravi u Hrvatskom saboru da država centralizira još više sredstava, radi »kompenzacije« udara na državne financije zbog »izbornog poteza kojim su vladajući smanjili porez na dohodak«.


I Valter Boljunčić, u ime Kluba IDS-a, ocijenio je neprihvatljivom centralizaciju kojom će svaki grad, općina ili županija ubuduće morati dolaziti u ministarstvo i tražiti minimum novca za održanje školstva, vatrogastva ili socijale.


Stoga će i Klub IDS-a predati dva amandmana, a njima će tražiti da sredstva iz komunalne naknade lokalne zajednice mogu upotrebljavati kao svoj izvorni prihod, te da pet posto iz prihoda od PDV-a ide lokalnoj zajednici, a 95 posto državi.


Potpredsjednik Vlade Branko Grčić odgovorio je IDS-u da bi takvom raspodjelom prihoda od PDV-a državni proračun u 2015. gubio dvije milijarde kuna.


»Pa to je čisti deficit. Možda dobra ideja u nekim dobrim vremenima kada novaca ima, a kada ih nema – to je neprovedivo«, odgovorio je Grčić IDS-u, a oporbi da su njezine kritike »čista demagogija«.


Dodao je da će se smanjivanje sredstava lokalnim zajednicama zbog izmjena poreza na dohodak od 1. siječnja 2015. nastojati kompenzirati »fleksibiliziranjem« komunalne, a u budućnosti i vodne naknade, a tražit će se i »neka rješenja s koncesijskim naknadama«.


Na taj bi se način nastojalo namaknuti oko milijardu kuna, u odnosu na milijardu i 800 milijuna kuna, koliko sada »mini poreznom reformom« gube jedinice lokalne samouprave, rekao je Grčić.


Najavio je i 300 milijuna novih prihoda od uvođenja poreza na kamate koji se uvodi od početka iduće godine, ali i 300 milijuna kuna od onoga što, kako je rekao, grad Zagreb nije vraćao u proračun i ostavljao sebi kao decentralizirana sredstva iznad standarda koji mu pripadaju.


Iz klubova vladajućih SDP-a i HNS-a najavili su potporu prijedlogu izmjenama financiranja lokalne samouprave, a pritom je Miroslav Batinić (HNS) istaknuo da su za ovaj zakon ruke već digli kad prilikom izglasavanja izmjena poreza na dohodak, dok je Ivana Posavec Krivec (SDP) ustvrdila kako je riječ o »finalu zakonskog paketa kojim se stvaraju drugačiji uvjeti reginalnog razvoja u Hrvatskoj«.