Porezna politika

Linić: Oporezivanje nekretnina po vrijednosti

Hina

Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da Vlada za iduću godinu planira oporezivanje nekretnina po vrijednosti, umjesto po četvornom metru, a izuzetak je zemljište, koje će se i iduće godine  oporezivati po kvadratu



ZAGREB – Ministar financija Slavko Linić izjavio je danas da Vlada za iduću godinu planira oporezivanje nekretnina po vrijednosti, umjesto po četvornom metru, a izuzetak je zemljište, koje će se i iduće godine  oporezivati po kvadratu.


Linić je to rekao tijekom saborskoga aktualnog prijepodneva, na pitanje Vesne Fabijanić Križanić (SDP) hoće li se uvesti porez na imovinu, što će se oporezovati i kojom stopom.


Objasnio je da će se sljedeće godine ići s porezima na nekretnine, koji će biti prihodi lokalne samouprave te da će se ukinuti komunalna naknada i porez na vikendice.




Rekao je da su ti porezi golemi problem, jer se novac od tih poreza koristi nenamjenski. »Zadar svoj bazen i dvorane gradi na teret svih hrvatskih građana, a nije siromašniji od Rijeke, koja svoj bazen i dvorane gradi sama. Ono što mi hoćemo jest prestati standard graditi politički, na teret svih građana«, rekao je Linić.


Ministar branitelja Predrag Matić izvijestio je da je Ministarstvo ispunilo sve tehničke preduvjete za objavu registra hrvatskih branitelja, te da će se on objaviti do kraja godine.


Ministar uprave Arsen Bauk izvijestio je, pak, da je završen nadzor nad plaćama u svim državnim institucijama te da će Vlada do kraja godine donijeti odluku o izjednačavanju koeficijenata za istovrsne poslove.


Ujednačavanjem plaća godišnje će se uštedjeti oko 100 milijuna kuna, a Vlada će pokazati i da želi da za isti posao kod istog poslodavca, a to je država, vrijede ista pravila, rekao je Bauk.