Oprečna mišljenja o predstečajnim nagodbama

Linić: Institut predstečajne nagodbe pomogao je mnogim tvrtkama u krizi

Jagoda Marić

O predstečajnim nagodbama mišljenja su potpuno oprečna, neki su ih, kao sudac Trgovačkog suda u Zagrebu Mislav Kolakušić, nazivali većom pljačkom od one privatizacijske. Drugi ističu pozitivnu stranu i novu šansu za pojedine tvrtke da prežive 



ZAGREB » Dan nakon što je USKOK objavio da u slučaju predstečajne nagodbe u Spačvi, koja je poslužila premijeru Zoranu Milanoviću za smjenu ministra financija Slavka Linića, nije bilo nezakonitosti, Fina je, slučajno ili ne, objavila statističke podatke za predstečajne nagodbe u razdoblju od 1. listopada 2012. do 20. veljače 2015. godine.


Nekoliko suhoparnih statističkih podataka kažu da je predstečajnu nagodbu u tom razdoblju zatražilo 7.728 poduzetnika, te da je za njih 2.427, odnosno tek za svaku treću prihvaćen financijski plan ili je nagodba sklopljena. U tim je prihvaćenim nagodbama bilo prijavljeno 40 milijarda kuna obveza, a zaposleno je 34 tisuće radnika. Slavko Linić kaže da su sva izvješća o provođenju predstečajnih nagodbi, i ono Fine i ono s trgovačkih sudova, ali i iz Porezne uprave gotova, ali Vlada o tim izvješćima ne raspravlja niti ih predstavlja javnosti, jer je i sam predsjednik Vlade, ističe Linić, sudjelovao u kriminalizaciji predstečajnih nagodbi makar su one pomogle da se sačuvaju brojne tvrtke i deseci tisuća radnih mjesta.

  – Porezna uprava je otpisala milijardu kuna duga, što je 36 posto od ukupno prijavljenih potraživanja Porezne, ali se uporno govori o pljački države. No, nije bila pljačka kad je cijelo desetljeće u stečajevima država uspjevala naplatiti devet posto svojih potraživanja, ističe Linić. 


Opširnije u tiskanom izdanju