Nepravilnosti, odnosno propusti

Linić: Čavlović Smiljanec nije odgovorna i može nastaviti raditi

Hina

Iako policija i Državno odvjetništvo nisu željeli službeno potvrditi, iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je policija Čavlović Smiljanec kazneno prijavila zbog kaznenog djela trgovanja utjecajem



ZAGREB Ministar financija Slavko Linić zaključio je da nije bilo odgovornosti ravnateljice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec zbog nepravilnosti, odnosno propusta u Područnom uredu Osijek vezano uz stopiranje ovrhe nad osječkom tvrtkom OLT, te da može nastaviti obnašati svoje dužnosti.


Linić u izjavi, koja je objavljena na internetskim stranicama Ministarstva financija s kronologijom cijelog slučaja, navodi da su s obzirom na kaznene prijave u predmetu OLT, pravosuđu i policiji dostupni svi dokumenti s kojima raspolažu, kao i rezultati svih postupaka vođenih u Ministarstvu financija.


»S tim u vezi ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec obnašanjem svoje dužnosti ne može utjecati na daljnju istragu u povodu proširenja kaznene prijave«, ističe Linić, dodajući da shodno tome ona može nastaviti obnašati dužnosti ravnateljice Porezne uprave i pomoćnice ministra.




Iako policija i Državno odvjetništvo nisu željeli službeno potvrditi, iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je policija Čavlović Smiljanec kazneno prijavila zbog kaznenog djela trgovanja utjecajem.


U istom predmetu, zbog neprovođenja ovrhe nad tvrtkom OLT za koju je rješenjem o ovrsi utvrđeno da duguje više od 27 milijuna kuna, od ranije je pod istragom bivša šefica osječke ispostave Porezne uprave Ružica Kovačević, koja je neko vrijeme provela i u istražnom zatvoru. Kovačević je osumnjičena da je stopiranjem ovrhe proračun oštetila za najmanje 11,8 milijuna kuna, dok je Čavlović Smiljanec, kako je sumnjiče u policiji, od nje tražila da ne ovrši Osječku ljevaonicu željeza (OLT), što je ona opovrgnula.


Prema kronologiji slučaja, u Ministarstvu financija navode kako su zbog neprovođenja ovrhe nad OLT-om službenu dužnost, uz Ružicu Kovačević, teško povrijedile i voditeljica osječke ispostave Ankica Buzina i voditeljica odjela Mirjana Tomić Martinović te poreznice Jasna Marinović i Dušanka Šekunda.


Ružica Kovačević je zlorabila položaj i ovlasti, jer temeljem njezinog usmenog naloga službenici Dušanki Šekunda nije Fini dostavljeno rješenje o ovrsi.


Ankica Buzina i Mirjana Tomić Martinović propustile su pak pratiti izvršavanje poslova u postupku donošenja rješenja o ovrsi, te su počinile tešku povredu službene dužnosti jer ovrha nije provedena.


U kronologiji se navodi i kako je utvrđeno da je poreznik za ovrhu Jasna Marinović, kao odgovorna osoba za pravovremeno i kvalitetno izvršavanje poslova, propustila s datumom preuzimanja predmeta pravodobno preuzeti mjere naplate i Fini dostaviti rješenje o ovrsi.


Osim nje, i poreznica Dušanka Šekunda je kao odgovorna osoba propustila rješenje o ovrsi, koje je sama donijela, nakon unosa klauzule izvršnosti u ljeto 2012. bez odlaganja dostaviti Fini.Šekunda je, kako navodi Ministarstvo, temeljem Zakona o državnim službenicima bila dužna odbiti usmeni nalog pročelnice Ružice Kovačević da rješenje ne dostavi Fini.Nada Čavlović Smiljanec je, dodaje, temeljem izvješća od 6. ožujka ove godine pokrenula postupak zbog teške povrede službene dužnosti odgovornih osoba u Područnom uredu Osijek.

Pročelnica osječkog ureda je 22. studenog 2013. dostavila svoju izjavu kojom ona nakon konzultacija s Čavlović Smiljanec u postupku odobrenja neuspješnog reprograma izdaje nalog djelatnicima za blokadu računa.


U toj izjavi, od 22. studenoga prošle godine, Kovačević navodi kako su iz OLT-a tražili reprogram dugovanja i odugovlačili s uplatom glavnice, koja nije uplaćivana ni nakon dostave potvrde o stanju duga. Kako obveznik nije dostavio jamstvo banke, što je tražila Čavlović Smiljanec, reprogram mu nije mogao biti odobren, kaže Kovačević i dodaje kako je stoga Mirjani Tomić i Dušanki Šekunda rekla da nastave s ovrhom.


No, ističe kako nakon toga s tim službenicama nije kontaktirala pa je smatrala da je problem riješen, a tek je kasnije saznala da rješenje o ovrsi, koje je napravljeno ručno, nije poslano Fini. Navodi i kako u mjerama ovrhe stoji da je žiro račun tvrtke blokiran. »Vjerujem da je riječ o propustu koji nije namjerno napravljen (godišnji odmori, zamjena referada)«, zaključuje Kovačević u izjavi.