Nevjerojatno

Lijepa naša bizarna: Koliko košta pokazna? Za tu informaciju morat ćete – platiti

P. N.

Ilustracija, Foto: R. BRMALJ

Ilustracija, Foto: R. BRMALJ



Koliko košta pokazna mjesečna karta? Pitanje zvuči jednostavno, ali s obzirom da živimo u Hrvatskoj odgovor i nije tako jednostavan što pokazuje priča koju donosi Slobodna Dalmacija.


Naime, njihova je novinarska ekipa htjela saznati koliko košta mjesečna radnička pokazna karta za relaciju Split-Makarska?


Pokušali su telefonom no nisu uspjeli saznati već im je rečeno da moraju otići na kolodvor. U međuvremenu su poslali i upit mailom, ne jedan nego dva, na koji im je odgovoreno tek nakon nekoliko dana, ali im se u odgovorue opet poručuje da dođu na kolodvor.




Novinari odlaze na kolodvor, ali tu dolazi do novog zapleta; na splitskom kolodvoru Prometa Makarske rečeno im je da na kolodvor moraju u – Makarsku.


Koliko god to zvučalo besmisleno, novinari ni tu nisu odustali već su sjeli u auto i zaputili se u Makarsku gdje ih je dočekalo veliko finale – da bi saznali koliko košta ta mjesečna pokazna karta morali su – platiti. Informacija ih je koštala 25 kuna, dakle ne karta za autobus, nego samo informacija koliko košta pokazna.“Vadimo novac, guramo ispod stakla. Žena odlazi do printera. Lista još neke papire. Izgleda da ćemo dobiti i račun. Račun za cijenu. Zaklama ga za samu potvrdu. A ta potvrda je zapravo A4 papir na kojem piše: “Potvrda o cijeni vozne karte kojom se potvrđuje da vozna karta na relaciji Makarska-Split prijevoznika Prometa Makarske iznosi 2000 kuna”. To je to.”, navodi Slobodna i pita se, sasvim opravdano, je li moguće da je to legalno.

Iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača dobili su potvrdu da je ovakav način naplate informacije i drugdje praksa, jedna firma u blizini Zagreba traži od kupaca 100 kuna za takvu potvrdu dok u ministarstvu gospodarstva nisu znali što bi rekli jer Zakon o zaštiti potrošača takvo što uopće ne spominje


Cijelu priču pročitajte OVDJE.