Korupcija u bolnici

Liječnik iz KBC-a Split, osumnjičen za primanje mita, pušten da se brani sa slobode

P. N.

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA

Ilustracija / Snimio Vedran KARUZA

Ispitivanje liječnika je trajalo nekoliko sati. Osumnjičeni je prema riječima njegova odvjetnika, iznosio aktivnu obranu



Liječnik splitskog KBC-a koji se dovodi u vezu sa primanjem mita, kako bi obavio operativni zahvat nad teško oboljelim muškarcem, uhićen je u petak nakon što je priča o njemu objavljena u emisiji Provjereno. Policija je obavila pretragu njegovog stana, automobila i ambulante. Kako doznaje Dnevnik Nove TV od njegova odvjetnika Vinka Ljubičića njegov je klijent nakon ispitivanja pušten da se brani sa slobode.


Ispitivanje liječnika je trajalo nekoliko sati. Osumnjičeni je prema riječima njegova odvjetnika, iznosio aktivnu obranu.


”Policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta danas su dovršili kriminalističko istraživanje nad 50-godišnjim hrvatskim državljaninom, za kojeg je utvrđeno postojanje sumnje u počinjenje kaznenog djela „Primanje mita“, iz članka 293. st.2. Kaznenog zakona RH.




Tijekom provedenog kriminalističkog istraživanja utvrđena je sumnja da je 50-godišnjak, kao odgovorna osoba, u dva navrata, 12. i 16. studenog 2018. godine, od 51-godišnje hrvatske državljanke primio mito u ukupnom iznosu od 3.000 eura, nakon čega je zauzvrat obavio radnje koje je ionako morao obaviti, vezane uz liječenje sada pokojnog 49-godišnjaka. U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljene su pretrage prostora i stana kojeg koristi 50-godišnjak.


Protiv 50-godišnjaka je Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podneseno posebno izviješće kao dopuna kaznene prijave, zbog postojanja sumnje u počinjenje kaznenog djela iz članka 293. st. 2. Kaznenog zakona RH i danas je predan pritvorskom nadzorniku. Protiv 51-godišnjakinje je podnesena kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Davanje mita“ iz članka 294.st.2. Kaznenog zakona RH”, stoji u policijskom priopćenju.


O slučaju se danas izjasnio i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je najoštrije osudio slučaj splitskog kardiokirurga i poručio da u ponedjeljak u KBC Split šalje inspekciju Ministarstva zdravstva koja će istražiti je li bilo i stručnih propusta u najnovijem slučaju korupcije u zdravstvu o kojem su ovih dana izvijestili mediji.


“Upoznat sam s tim slučajem i najstrože ga osuđujem, te sam u tom smislu kontaktirao upravu bolnice u Splitu”, rekao je ministar u izjavi novinarima ispred Banskih dvora.